Aktualności

W dniu 5 czerwca 2016 r. podczas „Kolbuszowskiej dychy”, czyli Otwartych Mistrzostw Podkarpacia Nauczycieli w biegu na 10 km, uczniowie naszej szkoły mieli  doskonałą  okazję aby zaprezentować swój kierunek kształcenia. Podczas trwania biegów w różnych grupach wiekowych, nasze uczennice miały przygotowane stanowiska,  na których wykonywały fryzury: upięcia ,koki, loki i  wszystko to, o co zostały poproszone przez grono chętnych. Dużym zainteresowaniem wśród najmłodszych cieszyły się warkoczyki .

Uczennice technikum hotelarskiego spacerując po rynku, częstowały  przechodniów ciasteczkami , które wcześniej same upiekły w naszej szkolnej pracowni. Strudzeni biegacze również mogli uzupełnić poziom cukru, częstując się słodkościami.

Nad uczniami czuwali opiekunowie - nauczyciele, którzy bacznie przyglądali się jak pracują ich wychowankowie, a w razie potrzeby służyli radą i pomocą.

Spora grupa uczniów z naszej szkoły z innych kierunków kształcenia, również pomagała organizatorom jako wolontariusze, pełniąc swoje obowiązki z dużym zaangażowaniem.

Impreza przyciągnęła naprawdę tłumy kibiców, a pogoda sprzyjała. Wszyscy już z niecierpliwością czekamy na III edycję „ Dychy” za rok. Brawo Koledzy: Łukaszu i i Marcinie gratuluję Wam fantastycznego pomysłu,  jesteście „Wielcy”!

Opracowała:

Anna Piątek

Seria prezentacji firmy festool z których pierwsza odbyła się 12 Maja w ZST Kolbuszowa a druga 13 czerwca w CKP Kolbuszowa.

Festool został zaproszony do Kolbuszowej przez Marka Woźniaka na targach budowlanych w Poznaniu.

Firma została założona w 1925

Założenie przedsiębiorstwa Festo przez wspólników o nazwiskach Fezer i Stoll. Obecnie jest liderem w branży produkcji elektronarzędzi na świecie.

Przedstawiciele zaprezentowali: narzędzia do zdzierania starych nawierzchni malarskich, wkręcania wkrętów g-k, bez kurzowe wygładzanie powierzchni, okleiniarkę do drewna, pilarkę do płyt itp.

Sejmik Uczniowski Moje miejsce na ziemi

w Zespole Szkół Technicznych im. Bohaterów Września 1939r w Kolbuszowej

już po raz dziewiąty

 

W dniu 14.06.2016 r., w Zespole Szkół Technicznych im. Bohaterów Września 1939 r. w Kolbuszowej, odbył się kolejny Sejmik Uczniowski Moje miejsce na ziemi. Tematem tegorocznego konkursu były Legendy, podania i inne opowieści Lasowiaków, którego celem jest popularyzowanie wiedzy o regionie, rozwijanie wrażliwości artystycznej młodzieży, pogłębianie współpracy między uczniami szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Dyrektor szkoły Ryszard Zieliński powitał znamienitych Gości oraz młodzież z gimnazjów i szkół średnich powiatu kolbuszowskiego wraz z opiekunami. Swoją obecnością zaszczycili nas Poseł RP Zbigniew Chmielowiec, Proboszcz Kolegiaty Kolbuszowskiej Lucjan Szumierz, Starosta Kolbuszowski Józef Kardyś, wiceburmistrz Marek Gil, znawczyni i popularyzatorka kuchni lasowiackiej Janina Olszowy, wiceprezes RTK im. J.M. Goslara Marian Piórek oraz przedstawiciel MKL Grzegorz Wójcicki.

Sejmik otworzył poseł RP Zbigniew Chmielowiec, który pogratulował wszystkim uczestnikom zaangażowania w poznawanie i kultywowanie kultury lasowiackiej. Starosta kolbuszowski Józef Kardyś podkreślił, że ZST już po raz dziewiąty organizuje sejmik o różnorodnej tematyce regionalnej. Życzył wszystkim uczestnikom samych sukcesów i wspaniałych nagród.

Pani Janina Olszowy, w bardzo ciekawej prelekcji, opowiedziała o tradycjach i osobliwościach kuchni lasowiackiej. Następnie głos zabrał wiceprezes RTK im. J.M. Goslara Marian Piórek, który opowiedział o rozwoju kultu Maryjnego na terenie kolbuszowszczyzny, przedstawił sylwetkę Agnieszki Machówny, podkreślił znaczenie wartości publikacji regionalnej dla budowania tożsamości lokalnej.

Po bardzo ciekawych wystąpieniach zaproszonych gości, które wprowadziły zebranych w tematykę sejmiku, młodzież przystąpiła do zmagań konkursowych. Komisja w składzie: Janina Olszowy, Jolanta Zwolska, Katarzyna Tetlak, ks. Proboszcz Lucjan Szumierz, Grzegorz Wójcicki oceniła najpierw występy gimnazjalistów, którzy przybyli z Cmolasu (opiekun Anna Wilk), z Kolbuszowej - gimnazjum nr 2 (opiekun Paweł Michno), Kupna (opiekun Urszula Puzio-Starzec), Niwisk (opiekun Edward Dudziak), Widełki (opiekun Eugeniusz Lis).

 

Laureatami w kategorii szkół gimnazjalnych zostali:

I Miejsce Aleksandra Barnat – Gimnazjum nr 2 im Jana Pawła II w Kolbuszowej

ex aequo Anita Wolan – Gimnazjum Publiczne im Świętej Królowej Jadwigi w Niwiskach

II Miejsce Wioletta Gancarczyk – Gimnazjum Publiczne im. Świętej Królowej Jadwigi w Niwiskach

III Miejsce Wiktoria Rębisz – Gimnazjum nr 2 im. Jana Pawła II w Kolbuszowej

Wyróżnienie Agnieszka Chmielowiec – Gimnazjum w Zespole Szkół im. Jana Pawła II w Kupnie  

 

Szkołę ponadgimnazjalną reprezentowali uczniowie z LO (opiekun Małgorzata Miąso i Wanda Jasińska) i z ZST (opiekun Agnieszka Majka-Bajorek i Barbara Szafraniec).

 

Laureatami w kategorii szkół ponadgimnazjalnych zostali:

I Miejsce: Zuzanna Wróbel – Liceum Ogólnokształcące im. Janka Bytnara w Kolbuszowej

ex aequo Karolina Sikora – ZST Kolbuszowa

II Miejsce: Jan Saj – ZST Kolbuszowa

III Miejsce: Katarzyna Mytych – Liceum Ogólnokształcące im. Janka Bytnara w Kolbuszowej

Wyróżnienia:

Martyna Grabiec – Liceum Ogólnokształcące im. Janka Bytnara w Kolbuszowej

Eliza Stąpor – Liceum Ogólnokształcące im. Janka Bytnara w Kolbuszowej

Zofia Czachor - Zespół Szkół Technicznych im. Bohaterów Września 1939r.w Kolbuszowej

Aleksandra Kuca – Zespół Szkół Technicznych im. Bohaterów Września 1939r.w Kolbuszowej

Dawid Namczyk – Zespół Szkół Technicznych im. Bohaterów Września 1939r.w Kolbuszowej

Karolina Zuber – Zespół Szkół Technicznych im. Bohaterów Września 1939r.w Kolbuszowej.

 

Młodzież bardzo oryginalnie i artystycznie zaprezentowała swoje opowieści. Po klasie snuły się białe damy w oparach dymu, tańczyła para lasowiacka przy żywej muzyce kontrabasu i skrzypiec, a młoda kucharka przygotowywała pyszne dania lasowiackie, którymi ugościła zebranych.

Organizatorzy serdecznie dziękują sponsorom nagród, którymi byli: Poseł RP Zbigniew Chmielowiec, Starosta kolbuszowski Józef Kardyś, Burmistrz Kolbuszowej Jan Zuba, Dyrektor Muzeum Kultury Ludowej Jacek Bardan, Dyrektor Miejskiej i Powiatowej Biblioteki Publicznej, a zarazem prezes MKL im. J.M. Goslara Andrzej Dominik Jagodziński.

Wszystkim, którzy brali udział w naszym przedsięwzięciu, oraz którzy przyczynili się do jego realizacji, jeszcze raz serdecznie dziękujemy i zapraszamy na jubileuszowy X Sejmik uczniowski już za rok.

Organizatorzy:

Grażyna Pełka

Barbara Szafraniec 

Dnia 8 czerwca 2016 r. młodzież klasy I „C”  (grupa technik hotelarstwa)  Zespołu Szkół Technicznych w Kolbuszowej  uczestniczyła w wycieczce dydaktycznej do  3* Hotelu Dworek w Kolbuszowej.Bardzo miłą niespodzianką było przywitanie grupy przez ubiegłoroczną absolwentkę naszej szkoły Bernatkę Bajor – od roku pracującą w dziale recepcji.  Benia zapoznała naszych uczniów z zadaniami recepcji, opowiedziała o jej pierwszych doświadczeniach  i  zaletach pracy w bezpośrednich relacjach z gościem hotelowym. Pokazała nam pokoje hotelowe, apartament biznesowy i małżeński oraz kuchnię hotelową.  Uczniowie poznali wyposażenie pokoi, ich  układ funkcjonalny oraz  wystrój jednostek mieszkalnych.

Do pracy w dziale recepcji hotelu przygotowuje się też tegoroczna absolwentka naszej szkoły Magda Blicharz, która pod okiem Bernatki odbywała wstępny staż.

                  Serdecznie dziękujemy naszym absolwentkom za bardzo miłe i ciepłe przyjęcie, przekazanie cennych informacji oraz oprowadzenie po hotelu.

Elżbieta Gut

oraz uczniowie kl. I technikum hotelarskiego

 

 
Polish English French German Italian Russian

 

 

 

 

 

Losowe zdjęcie

Osób online

Odwiedza nas 621 gości oraz 0 użytkowników.

Firmy przyjazne szkole














 



 


 




PPUH Zakład Krawiecki S.C. Margo


Meble i wyroby z drewna E.Kołodziej


Pług - Spółdzielnia Pracy Handlowo - Produkcyjna


Firma Budowlana EFEKT S.c.


AS-PART firma handlowo-usługowa Joanna Baran

 
Nejzdravější potraviny pro snižování zánětů a Křehké kakaové palačinky s čokoládou: neodolatelná Nebezpečné účinky Nebezpečí spánku ve Jak vybrat správnou dětskou obuv: Sezóna hmyzu Jak si připravit želatinovou polevu Odvykání od kocoviny s pomocí infuze Opravy nábytku v Kyjevě: odborný pohled mistra Pečená makrela: Lahodný recept na šťavnatou pochoutku s Jak dokonale Jaká slova formují sebevědomí vašeho dítěte a Nejlepší recepty pro kočku ze svátečního stolu: Co by Kolik polštářů Slavnostní velikonoční pistáciový Přírodní, ale nebezpečné: Mýty a realita v oblasti novostaveb: 7 otázek, které rozhodnou o osudu vašeho Tradiční pascha: Jak sdělit partnerovi rozchod Potřebujete zasmát? Vyberte si některou Tři potraviny, které vám Jak vybrat avokádo, které neublíží vašemu zdraví ani Jak správně provést úklid na Velikonoce a jak se vyvarovat Vzádušné jako nadýchané vlhké 5 tvrdých pravd 15 minutový recept na úžasný nepečený dezert: Jak tricholog pojmenoval příčinu a řešení Krása bez kosmetiky: 8 tipů pro dokonalou pleť 7 triků, jak získat více Jak vybrat nejlepší režim praní pro Bylinkář představuje čaj č. 1 pro zdravé trávení 5 jednoduchých důvodů, proč se po rozchodu chcete Jak zlepšit chuť mletého masa: Zkouška ukazuje, že nastrouhání Alternativa k másu Jak si před Dětský pokoj: 5 tipů, Jak vybrat dokonalá garážová vrata: 6 věcí, které je třeba udělat po 17. hodině, abyste 7 nejluxusnějších plemen malých psů s Proč dospělé děti nerespektují své Nákup nábytku z druhé "Rozbity mýtus o palmovém oleji: Jak byla vyvrácena tradiční Vítězný recept na lahodné červené Umělecká tvorba z přírodních ingrediencí: Mramorová vejce jako vánoční trend Современная стоматология: Jak si ničíte domov: 8 Vyjmenované 4 spotřebiče a jejich bezpečné Šest varovných signálů, že manželství muže není šťastné 1 Účinný způsob, jak uklidit byt za pět kroků: Co je vhodné jíst při 6 nejlepších sušených plodů: doporučení odborníků na výživu Pomazánka z mrkve a Intervalový půst vs. Počítání kalorií: Jaký je Jak vybrat Tři signály, že je lepší žít odděleně: Váš vztah Poplašný zvonek: Jak rozdílný krevní tlak na pravé a Pravděpodobně jste Jaké jsou nejdůležitější kroky pro úklid Jak připravit Trik šéfkuchařů: Jak prodloužit trvanlivost potravin Fialový "elixír" dlouhověkosti: Tajemství dosažení Jak přimět ženu, aby se do vás zamilovala ještě Příznaky a Jak bojovat s černými mšicemi na okurkách: účinné Pro zaneprázdněné Jak si vytvořit pohodlnou malou koupelnu: nejdůležitější tipy Zapomenutý legendární dort "Ježci": vaření se vařenými 11 potravin pro ženy po padesátce: zdravé Výhody kapátka při odvykání kocovině: Jak se zbavit příznaků pití 10 znaků, Recept na tři složky sýrové omáčky Vodní květiny bez půdy: 10 pokojových rostlin podle Chyba při pečení Rozdíly mezi typy skleníků pro rostliny: přehled a 6 příznaků, že vás žena nebere vážně Jak poznat nedostatek pití Jeden tajný ingredience: jak připravit dokonalé Jak často byste měli mýt Tato vajíčka by se na Velikonoce Jak správně léčit zánět čelistních dutin: Výhody okenních krytin Proč poleva praská a lepí se: nejčastější chyby Bezpečnost matky a dítěte je hlavní prioritou činnosti společnosti Velikonoční filmový Zdravá rajčatová polévka s kuřecím masem, fazolemi a Ztracený svět: Jak rozpoznat, že není Perfektní recept na velikonoční studenou Jak vyčistit okno, aby se lesklo beze šmouh: levný Pečená vepřová 5 důvodů, proč byste Jak pěstovat vlastní levanduli: Tipy Rafaello Tiramisu: Důležitost nevzdávání se při Jak se zbavit Jak rychle Nezbytné potraviny 9 drahých, ale velmi nezdravých produktů, na které Jak se snadno zbavit skořápky vejce: kulinářský trik z Jak úspěšně pěstovat zelený česnek na okenním parapetu Pojmenovali jsme věk, kdy Vepřové závitky se smetanovým sýrem: exkluzivní recept na slavnostní Sushi muffiny: zajímavý recept pro Velikonoce 2025: Hlavní porušené Jak často byste měli provádět mokrou očistu, abyste neonemocněli: Plněné houby ve slanině: lahodný recept Nečekané riziko: Vysoký cholesterol Zázračná úroda cuket s jarními hnojivy: 3 za nic a Jak si vybrat moderní bytový dekor: aktuální trendy Nejlepší cereálie na hubnutí: Nový způsob, jak získat štíhlou postavu!