Aktualności

Dnia 8 czerwca 2016 r. młodzież klasy I „C”  (grupa technik hotelarstwa)  Zespołu Szkół Technicznych w Kolbuszowej  uczestniczyła w wycieczce dydaktycznej do  3* Hotelu Dworek w Kolbuszowej.Bardzo miłą niespodzianką było przywitanie grupy przez ubiegłoroczną absolwentkę naszej szkoły Bernatkę Bajor – od roku pracującą w dziale recepcji.  Benia zapoznała naszych uczniów z zadaniami recepcji, opowiedziała o jej pierwszych doświadczeniach  i  zaletach pracy w bezpośrednich relacjach z gościem hotelowym. Pokazała nam pokoje hotelowe, apartament biznesowy i małżeński oraz kuchnię hotelową.  Uczniowie poznali wyposażenie pokoi, ich  układ funkcjonalny oraz  wystrój jednostek mieszkalnych.

Do pracy w dziale recepcji hotelu przygotowuje się też tegoroczna absolwentka naszej szkoły Magda Blicharz, która pod okiem Bernatki odbywała wstępny staż.

                  Serdecznie dziękujemy naszym absolwentkom za bardzo miłe i ciepłe przyjęcie, przekazanie cennych informacji oraz oprowadzenie po hotelu.

Elżbieta Gut

oraz uczniowie kl. I technikum hotelarskiego

 

 

Kolbuszowscy strzelcy brali udział w Międzynarodowych Ćwiczeniach Anakonda 2016. 

W Ośrodku Szkolenia Górskiego w Trzciańcu oraz na zaporze wodnej w Solinie przeprowadzono epizody praktycznego Regionalnego Ćwiczenia Obronnego w ramach największych ćwiczeń wojskowych Anakonda 2016

http://anakonda.do.wp.mil.pl/pl/1_507.html

http://21bsp.wp.mil.pl/pl/1_887.html

http://wiadomosci.onet.pl/rzeszow/regionalne-cwiczenia-obronne-2016-w-trzciancu-i-solinie/1tnpeh

http://www.nowiny24.pl/galeria-zdjec/g/cwiczyli-obrone-obiektow-przed-terrorystami-w-bieszczadach-fotowideo,10098878,18837066/

https://www.youtube.com/watch?v=-g5r6jL6HKI

 

 

            W dniu 1 czerwca 2016 r. klasa I „C” zorganizowała Szkolny Dzień Zdrowia.   Odbył się konkurs wiedzy o zdrowiu pod hasłem „Wiem co jem”, w którym wzięło udział 25 uczniów z klas I i II. Największą wiedzę z tej dziedziny zaprezentowali: Patrycja Sitko, Wiktoria Drewnicka, Anna Mazan, Dorota Starzec, Ewa Rząsa z kl. I „C” oraz Mateusz Oleniacz, Daniel Bąk i Bartłomiej Partyka z kl. II „C”. Do konkursu literackiego zgłosiła się tylko jedna osoba – Paulina Sikora z kl. III „E”, która w ciągu 15 min napisała bardzo ciekawy referat na temat zdrowego stylu życia. Chętni uczniowie z kl. I „C” przygotowali plakaty na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, które zostały zaprezentowane na korytarzu szkolnym. Na wszystkich przerwach w tym dniu w sali 20 odbywało się badanie tętna i ciśnienia tętniczego krwi oraz obliczanie wskaźnika BMI na podstawie pomiaru wzrostu i wagi ciała. Podsumowaniem działań promujących zdrowie była degustacja kanapek, koktajli i drobnych przekąsek przygotowanych przez grupę uczennic technikum hotelarskiego, na którą zostali zaproszeni zarówno nauczyciele jak i uczniowie.

            Dziękuję wszystkim uczniom biorącym udział w przygotowaniu imprezy, uczestnikom konkursów gratuluję wiedzy a wszystkich uczniów naszej szkoły zachęcam do wdrażania zasad zdrowego odżywiania i większej aktywności fizycznej.

Elżbieta Gut

W dniu  3 czerwca 2016r. uczniowie klas I i III Technikum Drzewnego oraz II Technikum Budowlanego wraz z opiekunami W. Mazurkiem ,

M. Woźniakiem i B. Durakiem uczestniczyli w wycieczce dydaktycznej do Fabryki Mebli - BRW w Mielcu.

Młodzież została zaznajomiona ze strukturą organizacyjną przedsiębiorstwa , zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy i etapami produkcji mebli z

·      płyt pilśniowych MDF,

·      płyt wiórowych,

Uczniowie mieli możliwość zapoznania się z budową i zasadą działania  maszyn, obrabiarek i urządzeń, linii produkcyjnych oraz obrabiarek CNC, wykorzystywanych w procesach technologicznych i produkcyjnych.

Zaobserwowali również etapy montażu, a także pakowanie i magazynowanie mebli , ich transport oraz gospodarkę odpadami.

 

W. Mazurek

 

 25 maja 2016 r. w Zespole Szkół Technicznych w Kolbuszowej  odbyły się warsztaty dla młodzieży na temat „ Elektrośmiecie są groźne” .Zajęcia dla klasy I a ZSZ oraz I C  prowadziła Pani Krystyna Dec z fundacji na rzecz walki z odpadami „ Czysta ziemia”. Warsztatach rozpoczęły się    od  wypełnienia  ankiety wiedzowej, następnie  młodzież pracowała w grupach opracowując tematy:

1. Dlaczego elektrośmieci są groźne?

2. Szkodliwe związki w sprzętach i urządzeniach elektrycznych.

3.Zagrożenia  elektrośmieciami dla człowieka.

4. Przepisy prawne krajowe i unijne- poziom odzysku ZSEE do 2020r.

5. Prawa i obowiązki konsumentów i producentów sprzętu elektronicznego i elektrycznego- unieszkodliwianie niebezpiecznych substancji.

6.Oszczędność surowców i energii.

 W dalszej części zajęć uczniowie  obejrzeli  prezentacje multimedialne „ Zużyty Sprzęt Elektryczny i Elektroniczny” oraz

Zbieraj ,Segreguj, Edukuj, Eliminuj” zgodne z założeniami fundacji Czysta Ziemia.

 Na zakończenie młodzież wypełniła ankiety celem porównania wiedzy o elektrośmieciach przed i po zajęciach oraz utrwalenia wiedzy i dobrych nawyków w zakresie postępowania z elektrośmieciami.

                                                  Dorota Markusiewicz, Glżbieta Gut

W dniu 25 maja 2016 roku grupa 42 uczniów kształcących się  w zawodzie technik budownictwa oraz monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie, uczestniczyła w szkoleniu zawodowym, które przeprowadzili przedstawiciele firmy Velux. Miało ono na celu poszerzyć wiedzę uczniów na temat zasad montażu okien dachowych.

         W pierwszej części szkolenia uczniowie uzyskali informacje dotyczące   25 lat istnienia firmy Velux – czołowego producenta okien dachowych i jej produktów.

W drugiej części  młodzież mogła zobaczyć na żywo od podstaw montaż okna dachowego wraz z kołnierzem uszczelniającym. Potwierdzeniem nabytych umiejętności będą certyfikaty, które firma wystawi uczniom uczestniczącym w szkoleniu. 

Ta innowacyjna lekcja została bardzo pozytywnie odebrana przez uczniów, którzy wykazywali się dużą aktywnością i skupieniem w trakcie jej trwania. Dla najbardziej zaangażowanych firma przygotowała upominki.

Serdecznie dziękujemy firmie Velux za możliwość zorganizowania spotkania uczniom naszej szkoły z fachowcami  w zakresie montażu akcesoriów dachowych oraz przekazanie okna do celów dydaktycznych.

                                                                       Organizatorzy : Dariusz Kopera, Marian Woźniak

 

 

 

Dzień Zdrowia realizowany w ramach programu Szkoły Promującej Zdrowie

w Zespole Szkół Technicznych w Kolbuszowej

 

Data realizacji 01.06.2016 r.

Cele szczegółowe podejmowanych działań:

·       Nabywanie przez uczniów prozdrowotnych nawyków żywieniowych

·       Wdrażanie uczniów do spędzania czasu wolnego w sposób aktywny i bezpieczny oraz działań na rzecz zdrowia własnego i innych

·       Umożliwienie uczniom rozwoju ich potencjału fizycznego, psychicznego, społecznego i duchowego oraz wzmacnianie ich poczucia własnej wartości

·       Wyposażanie uczniów w wiedzę i umiejętności niezbędne do podejmowania właściwych wyborów żywieniowych

·       Włączanie do działań szkoły, szkolną służbę zdrowia, zwłaszcza do edukacji zdrowotnej

 

Do realizacji podejmowanych działań prozdrowotnych włączeni zostaną wszyscy chętni uczniowie i nauczyciele.

 

Szczegółowy program realizacji podejmowanych działań prozdrowotnych:

 

Polish English French German Italian Russian

 

 

 

 

 

Losowe zdjęcie

Osób online

Odwiedza nas 973 gości oraz 0 użytkowników.

Firmy przyjazne szkole














 



 


 




PPUH Zakład Krawiecki S.C. Margo


Meble i wyroby z drewna E.Kołodziej


Pług - Spółdzielnia Pracy Handlowo - Produkcyjna


Firma Budowlana EFEKT S.c.


AS-PART firma handlowo-usługowa Joanna Baran

 
Opdag hemmelighederne til en sund livsstil, lær nyttige tips til køkkenet og få inspiration til din have med vores fantastiske artikelbibliotek. Vi tilbyder en bred vifte af information og råd til at forbedre dit daglige liv. Uanset om du er interesseret i madlavning, havearbejde eller bare søger nye livshacks, har vi alt hvad du har brug for! Opskrift på gylden kylling med sprød skorpe: Sådan Vandingens hemmelighed: Sådan undgår du bitre radiser Courgetter bliver gigantiske med denne gødning: Gød nu Smagt i munden: den nemmeste opskrift på Delikat og Frie for Unødvendig De 10 skræmmende fejl, som Sådan får De bedste hjemmeøvelser for kvinder Naturligt produkt til Top 4 planter til at beskære i april for en Sådan plejer du en orkide korrekt for at undgå at Hvordan laver Tre-ingrediens smørbrød: en fantastisk snack på fem minutter Overrask dine Dejlig kødsauce til enhver tilbehør: selv en stor familie De største fejl, der vil Blomster i hele Forskere opdager uventede fordele ved Hvilken måned er den bedste til at Hvordan bekæmper man bladlus i blomsterbedet om foråret? Opdag det uventede trick til at tjekke En autentisk opdagelse: Perfekte kyllingekoteletter med en hemmelig ingrediens Sådan skræmmer du dem væk: Foderautomaten med de rette Sådan fjerner du pletter fra hvidt tøj uden Spiselig kisel: Sovjetisk GOST-opskrift på dansk Effektiv behandling af æbletræernes Hvordan barndommens problemer En påskesalat, der vil overgå enhver måltid: en Månekalenderen for april 2025: De Luftig som fnug, fugtig påske: en doven opskrift uden Hvordan man laver påske-guldæg: Hvad du bør Stille og roligt: Sådan håndterer du bogorme, Aprilplanter: Guide til Valnødder: 9 mirakuløse fordele for hjernen og vægtkontrol Bedste tidspunkt at plante træer Fra gullig til snehvid: 100 gange bedre end pizza: Perfekt pizza dej på få Valg af maling til Lækker, saftig og sprød: Hvad skal man tilføje til en Opdag de bedste tip til at forbedre din dagligdag med vores lækre opskrifter, smarte livshacks og nyttige artikler om havebrug. Lad dig inspirere af vores ekspertråd og lær hvordan du kan gøre dit liv sundere og sjovere. Besøg vores hjemmeside nu og bliv en mester i køkkenet og haven!