Aktualności

    W dniu 8 grudnia br. w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie odbyło się uroczyste podsumowanie i wręczenie nagród laureatom XIII Wojewódzkiego Konkursu Plastycznego „Porozmawiajmy o AIDS” oraz zaprezentowanie najciekawszych prac na specjalnie przygotowanej wystawie. Konkurs odbywał się pod patronatem Marszałka Województwa Podkarpackiego  , Wojewody Podkarpackiego  oraz Podkarpackiego Kuratora Oświaty .

      Konkurs miał na celu poszerzenie wiedzy z zakresu profilaktyki HIV/AIDA  w tym sytuacji epidemiologicznej zakresie zakażeń wirusem HIV, źródeł i dróg szerzenia się wirusa HIV oraz  kształtowania właściwych postaw młodzieży w stosunku do ludzi żyjących z HIV i chorych na AIDS.  Komisja konkursowa oceniła 290 prac, które napłynęły z 85 szkół województwa podkarpackiego i przyznała 8 nagród oraz 17 wyróżnień. Zdobywcą jednej z nagród był Dominik Jemioło z klasy 4A.

    Nagrody konkursowe  wręczali: Wojewoda Podkarpacki Ewa Lenart, Państwowy Podkarpacki Wojewódzki Inspektor Sanitarny Adam Sidor oraz przedstawiciel ROPS Rzeszów Łukasz Kosiba.   Dominikowi serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

 Dorota Markusiewicz

       W związku z obchodami  Narodowego Święta Niepodległości  w Miejskiej i Powiatowej Bibliotece Publicznej w Kolbuszowej w miesiącu listopadzie  została zorganizowana wystawa zatytułowana "Józef Piłsudski (1867-1935) - człowiek i dzieło".  Młodzież Zespołu Szkół Technicznych z klas 2A,1C,4B, 1B, 1E 1A, 4A, 3D,2D wraz z opiekunami Barbarą Szafraniec, Kazimierą Ciszek- Jadach, Małgorzatą Kurdą, Agnieszką Majką-Bajorek, Jolantą Zwolską

 i Dorotą Markusiewicz zwiedziła wystawę i   uczestniczyła w prelekcjach pana Janusza Kozłowskiego, który w ciekawy sposób opowiadał historię życia Marszałka Piłsudskiego. Korzystając ze środków multimedialnych  uczniowie mogli  wysłuchać głosu Marszałka Piłsudskiego, pochodzącego z nagrania zarejestrowanego 5 listopada 1924 roku.

 

5 grudnia 2017r.  obchodzony był Międzynarodowy Dzień Wolontariatu – święto ludzi dobrego serca i niespożytej energii. Z tej też okazji zostaliśmy zaproszeni do Liceum Ogólnokształcącego w Kolbuszowej na  uroczystą akademię,  a następnie do debaty  na temat „Wolontariat – moda czy potrzeba?” Całość prowadziła młodzież z LO pod kierunkiem opiekuna- pani Joanny Kozubal. Przyznam, że było to ciekawe doświadczenie zarówno dla mnie jak i dla naszych wolontariuszy.  Rozmawialiśmy o różnych formach i aspektach pracy wolontariuszy. Każdy, jak przystało na debatę, odpowiadał na pytania zadawane przez młodzież . Na końcu jedna z uczennic , która przysłuchiwała się debacie, przeczytała zebrane wnioski:

Uczestnicząc w wolontariacie ludzie dojrzewają, stają się lepsi. Dając coś innym, obdarowują samych siebie, a współpraca w grupie daje większe efekty niż praca pojedynczego człowieka.

Najważniejsza w wolontariacie jest wrażliwość na drugiego człowieka, a także motywowanie innych do podjęcia pracy wolontariusza. Im wcześniej człowiek zaangażuje się w prace wolontariatu, tym większe są szanse, że w przyszłości sam wyjdzie z inicjatywą działania.

Czas jest obecnie czymś bardzo cennym, więc jeśli ktoś ofiarowuje komuś swój czas, to daje mu coś bardzo wartościowego.

Wolontariat pomaga wyjść na spotkanie z drugim człowiekiem, odpocząć od wszechobecnego świata technologii. Nie trzeba organizować wielkich akcji, aby sprawić komuś radość. Czasem wystarczy tylko mały, drobny gest.

Na zakończenie zrobiliśmy sobie wspólne pamiątkowe zdjęcie, a wolontariusze obdarowali przybyłych gości symbolicznymi upominkami . Słodka niespodzianka czekała na nas od Regionalnej Fundacji  Rozwoju „Serce”

 

 

Opracowała: Anna Piątek – opiekun szkolny wolontariuszy

W dniach 1-2 grudnia 2017r. na terenie Kolbuszowej odbywała się zbiórka żywności , której organizatorami była Regionalna Fundacja  Rozwoju Serce. Uczniowie- wolontariusze z naszej szkoły również i tym razem bardzo licznie wzięli udział w tej akcji, ofiarując swój wolny czas. Łącznie 45 uczniów przez 2 dni zbierało żywność w  2 dużych sklepach  „Biedronka” przy ulicy Obrońców Pokoju oraz  przy ulicy Ludwika Ruczki. 

W imieniu Regionalnej Fundacji Rozwoju „SERCE” i swoim własnym, bardzo serdecznie dziękuję wszystkim naszym wolontariuszom za zaangażowanie. Dzięki Waszej pracy zebrano bardzo dużo żywności,  która trafi do najbardziej potrzebujących mieszkańców naszego regionu.

Opracowała: Anna Piątek – opiekun szkolny wolontariuszy

28 listopada 2017r. uczniowie klasy II, kształcący się w zawodzie:  technik hotelarstwa pod opieką nauczycielek Anny Piątek  oraz Jolanty Zwolskiej, pojechali na wycieczkę dydaktyczną do hoteli w okolicach Rzeszowa. Pierwszym odwiedzanym obiektem był 3* hotel „ Nowy Dwór” w Świlczy.  Tam zostaliśmy przyjęci  przez kierownika recepcji, który oprowadził nas po hotelu. Mieliśmy okazję zobaczyć pokoje o różnym standardzie w tym 3 apartamenty, sale konferencyjne, centrum relaksu ze Spa oraz sale restauracyjne. Nowością jaką po raz pierwszy mogli zobaczyć uczniowie,  była ciekawie urządzona recepcja. Po remoncie hotelu ,w holu recepcyjnym zaprojektowano otwartą bibliotekę, w której goście mają do wyboru mnóstwo ciekawych pozycji książkowych oraz kącik gdzie w spokoju mogą poczytać.

 

 

Drugim odwiedzanym obiektem był 4* hotel Metropolitan w Rzeszowie. Tam czekał na nas kierownik recepcji, który pokazał nam pokoje o różnym standardzie , sale konferencyjne oraz restaurację z browarem - obecnie największym w Rzeszowie. To właśnie restauracja wzbudziła największe zainteresowanie uczniów, a zwłaszcza jej wystrój . Następnie uczniowie mieli czas na zadawanie pytań, zwłaszcza dotyczących praktyk zawodowych, a także  możliwości znalezienia tu zatrudnienia po ukończeniu szkoły.

Na zakończenie naszej wycieczki odwiedziliśmy „Dwór Ostoya” w Jasionce. Obiekt ten jakże inny od pozostałych. Położony w lesie kompleks budynków,  który tworzy architektoniczną całość. Zostaliśmy przywitani przez samego właściciela pana Krzysztofa, który oprowadził nas po całej posiadłości, opowiadając całą historię tego miejsca. Mieliśmy okazję zobaczyć karczmę – miejsce, w którym odbywały się „ Kuchenne rewolucje” – Magdy Gesler, hotel, spichlerz oraz przepiękne sale balowe, w których odbywają się różne imprezy. Spacerując mogliśmy zobaczyć basen zewnętrzny oraz amfiteatr, w którym odbywają się letnie koncerty. Niespodzianką było również to, że pan Krzysztof zabrał nas w miejsce, które bardzo rzadko mają możliwość zwiedzić uczniowie. Chodzi o największą kuchnię z całym zapleczem gdzie zobaczyliśmy  różne magazyny, chłodnie oraz urządzenia do przygotowywania i wydawania potraw na duże bankiety.

Obiekt cały czas jest remontowany unowocześniany i co rusz coś nowego powstaje.  Przyznam,  że nie byłam tam 3 lata i przez ten czas bardzo dużo się zmieniło.

Zadowoleni wróciliśmy do Kolbuszowej snując plany kolejnej wycieczki.

 

 

 

Opracowała: Anna Piątek


CELE: - kultywowanie tradycji Świąt Bożego Narodzenia
- integracja zespołu klasowego
- kształcenie umiejętności organizacji oraz pracy w grupie
- wspólna praca na rzecz społeczności szkolnej
- dekoracja szkoły na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia
TERMIN: 11 XII - 15 XII


Uczniowie zgłaszają się do opiekunów sal, wykonują Wieniec Adwentowy, który należy zawiesić na żyłce lub tasiemce na drzwiach (listewce od szyby) od strony korytarza.


Dla zwycięzców (3pierwsze miejsca) przewidziane są dyplomy i słodkie nagrody.


SAMORZĄD UCZNIOWSKI

W środę 29.11.2017r. na hali gimnastecznej w Mielcu rozegrane zostały rejonowe zawody w piłce ręcznej chłopców. W rozgrywkach uczestniczyły 3 zespoły z: Mielca, Dębicy i ZST Kolbuszowa.  Nasi uczniowie zakwalifikowali się do kolejnego etapu zawodów.  Po wygraniu zawodów powiatowych i zajęciu drugiego miejsca na zawodach rejonowych nasi szczypiorniści awansowali do półfinałów wojewódzkich.

 

Reprezentacja ZST Kolbuszowa:

Głowiś Szymon 1B
Król Wiktor 1C
Rzeszut Grzegorz 1C
Gradowski Paweł 1E
Jaskot Jakub 1E
Kłos Michał 1E
Serafin Jakub 2B
Jaksot Konrad 2D
Suszek Marcin 2D
Fila Patryk 3A
Nowak Dawid 3D
Garbacki Szczepan 4B

 

Opiekun

Ireneusz Stagraczyński

 

 

 

Polish English French German Italian Russian

 

 

 

 

 

Losowe zdjęcie

Osób online

Odwiedza nas 621 gości oraz 0 użytkowników.

Firmy przyjazne szkole














 



 


 




PPUH Zakład Krawiecki S.C. Margo


Meble i wyroby z drewna E.Kołodziej


Pług - Spółdzielnia Pracy Handlowo - Produkcyjna


Firma Budowlana EFEKT S.c.


AS-PART firma handlowo-usługowa Joanna Baran

 
Nejzdravější potraviny pro snižování zánětů a Křehké kakaové palačinky s čokoládou: neodolatelná Nebezpečné účinky Nebezpečí spánku ve Jak vybrat správnou dětskou obuv: Sezóna hmyzu Jak si připravit želatinovou polevu Odvykání od kocoviny s pomocí infuze Opravy nábytku v Kyjevě: odborný pohled mistra Pečená makrela: Lahodný recept na šťavnatou pochoutku s Jak dokonale Jaká slova formují sebevědomí vašeho dítěte a Nejlepší recepty pro kočku ze svátečního stolu: Co by Kolik polštářů Slavnostní velikonoční pistáciový Přírodní, ale nebezpečné: Mýty a realita v oblasti novostaveb: 7 otázek, které rozhodnou o osudu vašeho Tradiční pascha: Jak sdělit partnerovi rozchod Potřebujete zasmát? Vyberte si některou Tři potraviny, které vám Jak vybrat avokádo, které neublíží vašemu zdraví ani Jak správně provést úklid na Velikonoce a jak se vyvarovat Vzádušné jako nadýchané vlhké 5 tvrdých pravd 15 minutový recept na úžasný nepečený dezert: Jak tricholog pojmenoval příčinu a řešení Krása bez kosmetiky: 8 tipů pro dokonalou pleť 7 triků, jak získat více Jak vybrat nejlepší režim praní pro Bylinkář představuje čaj č. 1 pro zdravé trávení 5 jednoduchých důvodů, proč se po rozchodu chcete Jak zlepšit chuť mletého masa: Zkouška ukazuje, že nastrouhání Alternativa k másu Jak si před Dětský pokoj: 5 tipů, Jak vybrat dokonalá garážová vrata: 6 věcí, které je třeba udělat po 17. hodině, abyste 7 nejluxusnějších plemen malých psů s Proč dospělé děti nerespektují své Nákup nábytku z druhé "Rozbity mýtus o palmovém oleji: Jak byla vyvrácena tradiční Vítězný recept na lahodné červené Umělecká tvorba z přírodních ingrediencí: Mramorová vejce jako vánoční trend Современная стоматология: Jak si ničíte domov: 8 Vyjmenované 4 spotřebiče a jejich bezpečné Šest varovných signálů, že manželství muže není šťastné 1 Účinný způsob, jak uklidit byt za pět kroků: Co je vhodné jíst při 6 nejlepších sušených plodů: doporučení odborníků na výživu Pomazánka z mrkve a Intervalový půst vs. Počítání kalorií: Jaký je Jak vybrat Tři signály, že je lepší žít odděleně: Váš vztah Poplašný zvonek: Jak rozdílný krevní tlak na pravé a Pravděpodobně jste Jaké jsou nejdůležitější kroky pro úklid Jak připravit Trik šéfkuchařů: Jak prodloužit trvanlivost potravin Fialový "elixír" dlouhověkosti: Tajemství dosažení Jak přimět ženu, aby se do vás zamilovala ještě Příznaky a Jak bojovat s černými mšicemi na okurkách: účinné Pro zaneprázdněné Jak si vytvořit pohodlnou malou koupelnu: nejdůležitější tipy Zapomenutý legendární dort "Ježci": vaření se vařenými 11 potravin pro ženy po padesátce: zdravé Výhody kapátka při odvykání kocovině: Jak se zbavit příznaků pití 10 znaků, Recept na tři složky sýrové omáčky Vodní květiny bez půdy: 10 pokojových rostlin podle Chyba při pečení Rozdíly mezi typy skleníků pro rostliny: přehled a 6 příznaků, že vás žena nebere vážně Jak poznat nedostatek pití Jeden tajný ingredience: jak připravit dokonalé Jak často byste měli mýt Tato vajíčka by se na Velikonoce Jak správně léčit zánět čelistních dutin: Výhody okenních krytin Proč poleva praská a lepí se: nejčastější chyby Bezpečnost matky a dítěte je hlavní prioritou činnosti společnosti Velikonoční filmový Zdravá rajčatová polévka s kuřecím masem, fazolemi a Ztracený svět: Jak rozpoznat, že není Perfektní recept na velikonoční studenou Jak vyčistit okno, aby se lesklo beze šmouh: levný Pečená vepřová 5 důvodů, proč byste Jak pěstovat vlastní levanduli: Tipy Rafaello Tiramisu: Důležitost nevzdávání se při Jak se zbavit Jak rychle Nezbytné potraviny 9 drahých, ale velmi nezdravých produktů, na které Jak se snadno zbavit skořápky vejce: kulinářský trik z Jak úspěšně pěstovat zelený česnek na okenním parapetu Pojmenovali jsme věk, kdy Vepřové závitky se smetanovým sýrem: exkluzivní recept na slavnostní Sushi muffiny: zajímavý recept pro Velikonoce 2025: Hlavní porušené Jak často byste měli provádět mokrou očistu, abyste neonemocněli: Plněné houby ve slanině: lahodný recept Nečekané riziko: Vysoký cholesterol Zázračná úroda cuket s jarními hnojivy: 3 za nic a Jak si vybrat moderní bytový dekor: aktuální trendy Nejlepší cereálie na hubnutí: Nový způsob, jak získat štíhlou postavu!