W dniu 14 lutego 2020r. tj. w piątek, młodzież z klasy II E kształcąca się w zawodzie technik hotelarstwa, w ramach zajęć z pracowni obsługi konsumenta, zorganizowała walentynkowe zajęcia. W ramach podstawy programowej młodzież poznaje rodzaje śniadań, składy, receptury oraz sposoby sporządzania tych potraw. W tym dniu uczennice przyrządzały śniadania z akcentem walentynkowym. Oprócz tostów na ciepło z szynką , serem i keczupem, uczennice piekły gofry. Były to jednak wyjątkowe gofry bo po pierwsze w kolorze czerwonym, dodatkowo z dżemem malinowym z bitą śmietaną i owocami. Krwisto czerwony granat pasował nie tylko wizualnie ale i smakowo do naszych gofrów. Aby nie było zbyt czerwono to dla kontrastu dodawaliśmy kiwi i gorzką tartą czekoladę. Po przygotowaniu wszystkiego pozostała już tylko uczta czyli wspólna konsumpcja. Oczywiście nie zapomnieliśmy w tym dniu o naszej drugiej części klasy, kształcącej się w zawodzie technik logistyk i pięknie udekorowane smakołyki zanieśliśmy pozostałym uczniom .Zajęcia przebiegły w radosnej atmosferze. Wszyscy byli bardzo zaangażowani i na koniec jak zawsze padło magiczne pytanie: kiedy kolejne praktyczne zajęcia w roli głównej ze śniadaniami??? Zobaczymy… ale święta „jajeczne” przed nami więc długo czekać nie trzeba będzie na kolejne kuchenne inspiracje tym razem z jajkami w roli głównej….
Opracowała: Anna Piątek