28 listopada 2017r. uczniowie klasy II, kształcący się w zawodzie:  technik hotelarstwa pod opieką nauczycielek Anny Piątek  oraz Jolanty Zwolskiej, pojechali na wycieczkę dydaktyczną do hoteli w okolicach Rzeszowa. Pierwszym odwiedzanym obiektem był 3* hotel „ Nowy Dwór” w Świlczy.  Tam zostaliśmy przyjęci  przez kierownika recepcji, który oprowadził nas po hotelu. Mieliśmy okazję zobaczyć pokoje o różnym standardzie w tym 3 apartamenty, sale konferencyjne, centrum relaksu ze Spa oraz sale restauracyjne. Nowością jaką po raz pierwszy mogli zobaczyć uczniowie,  była ciekawie urządzona recepcja. Po remoncie hotelu ,w holu recepcyjnym zaprojektowano otwartą bibliotekę, w której goście mają do wyboru mnóstwo ciekawych pozycji książkowych oraz kącik gdzie w spokoju mogą poczytać.

 

 

Drugim odwiedzanym obiektem był 4* hotel Metropolitan w Rzeszowie. Tam czekał na nas kierownik recepcji, który pokazał nam pokoje o różnym standardzie , sale konferencyjne oraz restaurację z browarem - obecnie największym w Rzeszowie. To właśnie restauracja wzbudziła największe zainteresowanie uczniów, a zwłaszcza jej wystrój . Następnie uczniowie mieli czas na zadawanie pytań, zwłaszcza dotyczących praktyk zawodowych, a także  możliwości znalezienia tu zatrudnienia po ukończeniu szkoły.

Na zakończenie naszej wycieczki odwiedziliśmy „Dwór Ostoya” w Jasionce. Obiekt ten jakże inny od pozostałych. Położony w lesie kompleks budynków,  który tworzy architektoniczną całość. Zostaliśmy przywitani przez samego właściciela pana Krzysztofa, który oprowadził nas po całej posiadłości, opowiadając całą historię tego miejsca. Mieliśmy okazję zobaczyć karczmę – miejsce, w którym odbywały się „ Kuchenne rewolucje” – Magdy Gesler, hotel, spichlerz oraz przepiękne sale balowe, w których odbywają się różne imprezy. Spacerując mogliśmy zobaczyć basen zewnętrzny oraz amfiteatr, w którym odbywają się letnie koncerty. Niespodzianką było również to, że pan Krzysztof zabrał nas w miejsce, które bardzo rzadko mają możliwość zwiedzić uczniowie. Chodzi o największą kuchnię z całym zapleczem gdzie zobaczyliśmy  różne magazyny, chłodnie oraz urządzenia do przygotowywania i wydawania potraw na duże bankiety.

Obiekt cały czas jest remontowany unowocześniany i co rusz coś nowego powstaje.  Przyznam,  że nie byłam tam 3 lata i przez ten czas bardzo dużo się zmieniło.

Zadowoleni wróciliśmy do Kolbuszowej snując plany kolejnej wycieczki.

 

 

 

Opracowała: Anna Piątek

Polish English French German Italian Russian

 

 

 

 

Losowe zdjęcie

Osób online

Odwiedza nas 1274 gości oraz 0 użytkowników.

Firmy przyjazne szkole














 



 


 




PPUH Zakład Krawiecki S.C. Margo


Meble i wyroby z drewna E.Kołodziej


Pług - Spółdzielnia Pracy Handlowo - Produkcyjna


Firma Budowlana EFEKT S.c.


AS-PART firma handlowo-usługowa Joanna Baran