W piątek 12 lutego 2020 r. odbyły się mistrzostwa szkoły w trójboju siłowym STRONGMAN ZST. Rywalizacja podczas zawodów polegała na wielokrotnym wyciskaniu ½ wagi swojego ciała na ławce poziomej, wielokrotnych przysiadach na suwnicy z obciążeniem ½ masy ciała i w podciąganiu na drążku.
Zgodnie z regulaminem trójboju wszyscy startujący zostali zważeni a o prawidłowy przebieg zawodów zadbali organizatorzy - Ireneusz Stagraczyński, Łukasz Poborca i Małgorzata Chmielowiec
Po 20 minutach rozgrzewki zaczeły się zmagania w kolejności od najlżejszego do najcięższego zawodnika. Wszyscy chłopcy wzajamnie się dopingowali do walki tak aby uzyskać jak najlepsze wyniki i zdobyć tytuł najsilniejszego ucznia.
Po dwóch godzinach rywalizacji, dwóch zawodników uzyskało taką samą liczbę punktów i o wyłonieniu zwycięzcy zadecydowała dodatkowa konkurencja "pompki szwedzkie" na poręczach. Najsilniejszym uczniem ZST Kolbuszowa w roku 2020 został Ryszard Hołówka z klasy 2B, drugie miejsce zajął uczeń z klasy 4D Maksymilian Serafin, a na najniższym stopniu podium uplasował się Konrad Perlicki z klasy 3A.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy.
Lista uczestników:
Adrian Gucwa 1Ag
Fabian Puzio 1Cp
Krystian Drozd 1Cp
Arkadiusz Zuber 1Cp
Wojciech Karkut 1Cp
Mateusz Konefał 1Cp
Marcin Witas 1Eg
Kamil Krakowski 1ag
Ryszard Hołówka 2B
Konrad Durak 2D
Konrad Perlicki 3A
Adrian Gul 3C
Tomasz Sondej s. Tadeusza 4B
Maksymilian Serafin 4D
Organizatorzy zawodów
Ireneusz Stagraczyński
Łukasz Poborca
Małgorzata Chmielowiec
13.02.2020 odbyły się zawody rejonowe w piłce siatkowej w Dębicy. Drużyna ZST zajęła III-miejsce.
W dniu 14 lutego 2020r. tj. w piątek, młodzież z klasy II E kształcąca się w zawodzie technik hotelarstwa, w ramach zajęć z pracowni obsługi konsumenta, zorganizowała walentynkowe zajęcia. W ramach podstawy programowej młodzież poznaje rodzaje śniadań, składy, receptury oraz sposoby sporządzania tych potraw. W tym dniu uczennice przyrządzały śniadania z akcentem walentynkowym. Oprócz tostów na ciepło z szynką , serem i keczupem, uczennice piekły gofry. Były to jednak wyjątkowe gofry bo po pierwsze w kolorze czerwonym, dodatkowo z dżemem malinowym z bitą śmietaną i owocami. Krwisto czerwony granat pasował nie tylko wizualnie ale i smakowo do naszych gofrów. Aby nie było zbyt czerwono to dla kontrastu dodawaliśmy kiwi i gorzką tartą czekoladę. Po przygotowaniu wszystkiego pozostała już tylko uczta czyli wspólna konsumpcja. Oczywiście nie zapomnieliśmy w tym dniu o naszej drugiej części klasy, kształcącej się w zawodzie technik logistyk i pięknie udekorowane smakołyki zanieśliśmy pozostałym uczniom .Zajęcia przebiegły w radosnej atmosferze. Wszyscy byli bardzo zaangażowani i na koniec jak zawsze padło magiczne pytanie: kiedy kolejne praktyczne zajęcia w roli głównej ze śniadaniami??? Zobaczymy… ale święta „jajeczne” przed nami więc długo czekać nie trzeba będzie na kolejne kuchenne inspiracje tym razem z jajkami w roli głównej….
Opracowała: Anna Piątek
11 lutego 2020 r. w Zespole Szkół Technicznych odbyły się warsztaty edukacyjne dla uczniów klas IV B, II B zorganizowane w ramach programu "Kultura bezpieczeństwa", które przeprowadzili inspektorzy Okręgowego Inspektoratu Pracy w Rzeszowie.
W trakcie spotkania uczniowie mieli okazję dowiedzieć się, jakie prawa mają młodzi pracownicy oraz na co zwracać szczególną uwagę podejmując pracę. Omówiono również zagadnienia dotyczące przyczyn i skutków wypadków przy pracy,oraz sposobów ochrony. Uczniowie obejrzeli film na temat wypadków w pracy i wysłuchali komentarza inspektorów.
Na zakończenie odbył się quiz sprawdzający zrozumienie omawianych zagadnień.
Organizatorzy: Dariusz Kopera, Waldemar Mazurek.
W dniu 5 lutego 2020r. została zorganizowana „ Aktywna środa”. Jest to coroczna inicjatywa, która ma na celu promocję szkół ponadpodstawowych wśród uczniów szkół podstawowych z terenu powiatu kolbuszowskiego. W akcję były zaangażowane 3 szkoły: Zespół Szkół Technicznych w Kolbuszowej, Liceum Ogólnokształcące w Kolbuszowej oraz Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni. Ósmoklasiści odwiedzając placówki, mieli szansę poznać szczegółową ofertę edukacyjną poszczególnych szkół. W tutejszym Zespole Szkół Technicznych czekało na gości mnóstwo atrakcji przygotowanych przez młodzież wraz ze swoimi opiekunami. W ramach zmagań sportowych „Strongmen”, został wybrany najsilniejszy uczeń szkoły podstawowej. Goście mieli też możliwość zapoznania się z tajnikami pracy w poszczególnych zawodach. Jak co roku „salon piękności „ czyli nasze szkolne studio fryzur, było cały czas otwarte dla zwiedzających, oferując cięcia, loki , koki. Natomiast głodni i zmęczeni zwiedzaniem goście, mogli liczyć na nasze „hotelarki”, które nie tylko opowiadały o możliwościach jakie daje ten zawód ale też częstowały śniadaniem. Zapach tostów i gofrów unoszący się po szkole prowadził głodnych prosto do pracowni hotelarskiej. Technik budownictwa zapraszał uczniów na swój kierunek wskazując jakie dodatkowe „ bonusy” czekają na absolwentów po ukończeniu tego kierunku. Odbyły się również warsztaty z robotyki, które pokazały jakie możliwości daje ten kierunek. Uczniowie kształcący się w zawodzie technik informatyk przygotowali wiele ciekawych konkurencji, gier i zabaw. Młodzież kształcąca się w zawodach: technik elektryk, technik mechatronik, technik mechanik, technologii drewna, technik logistyk także zaprezentowała swoje kierunki kształcenia, pokazując odwiedzającym osiągnięcia, sprzęt na którym pracują oraz odpowiadała na pytania i wyświetlała prezentacje. Wszyscy zapewne nie zobaczyli wszystkiego, tego co by chcieli zobaczyć dlatego, że byli ograniczeni czasowo. Zatrzymując się przy którymś kierunku na dłużej, zabrakło czasu aby odwiedzić inny kierunek.
Już dzisiaj serdecznie zapraszamy na dni otwarte, które odbędą się końcem kwietnia 27-29 kwietnia 2020r. podczas których każdy będzie miał czas na to, aby bliżej zapoznać się z interesującym go kierunkiem kształcenia. Zapraszamy!
Opracowała: Anna Piątek
Odwiedza nas 825 gości oraz 0 użytkowników.