1. Cele konkursu:
popularyzowanie chemii i fizyki wśród młodzieży ZST oraz rozwijanie zainteresowań tymi przedmiotami,
zwrócenie uwagi na rangę przedmiotu,
poszukiwanie utalentowanej młodzieży,
zapewnienie rywalizacji w dziedzinie wiedzy chemicznej i fizycznej,
umożliwienie porównania między uczestnikami poziomu opanowania wiedzy fizyko-chemicznej
motywowanie do poszerzania swoich wiadomości i umiejętności,
mobilizowanie do samodzielnej i systematycznej pracy.
2. Zakres tematyczny
Konkurs składa się z 2 części :
teoretycznej ( instrukcja wykonania wraz z dokumentacją):
z czego zrobiona jest świeca i knot,
parametry świec i wosku,
podgrzewanie wosku,
zmiany stanu skupienia,
rozszerzalność temperaturowa ciał stałych i cieczy,
kolejne etapy produkcji,
laboratoryjnej - ( wykonanie produktu końcowego – dekoracyjnej świecy)
kryterium końcowym jest suma punktów z obu części,
od uczestników oczekuje się znajomości podstaw teoretycznych i umiejętności praktycznych oraz umiejętności dyskusji i opisu zachodzących zjawisk
3. Organizatorem Konkursu są nauczyciele Zespół Szkół Technicznych im. Bohaterów Września 1939 r. w Kolbuszowej.
4. Konkurs jest jednoetapowy – odbywa się w Zespole Szkół Technicznych im. Bohaterów Września 1939 r. w Kolbuszowej.
5. Uczestnikami konkursu mogą być uczniowie Zespołu Szkół Technicznych im. Bohaterów Września 1939 r. w Kolbuszowej.
6. Konkurs przeprowadza Szkolna Komisja Konkursowa.
7. Szkolną Komisję Konkursową tworzą:
a) dyrektor szkoły - jako przewodniczący,
b) Agnieszka Panek - nauczyciel chemii,
c) Kazimiera Ciszek – Jadach - nauczyciel fizyki.
8. Prace konkursowe należy składać u w/w nauczycieli do 21 grudnia 2023 r.
Nasze pierwsze kroki w hotelarskim świecie w Imbachhorn w Austrii
Pozdrawiamy z malowniczych Alp! Tuż po pierwszym tygodniu praktyk w Pensjonacie Imbachhorn w austriackiej miejscowości Fusch an der Großglocknerstraße, chcielibyśmy podzielić się z Wami naszymi wrażeniami z tej niesamowitej podróży hotelarskiej.
Pierwszy tydzień był prawdziwą ucztą umiejętności kulinarnych! Codziennie wstajemy wcześnie rano, gotowi do przygotowania bufetu śniadaniowego. To nasze pierwsze spotkanie z tak zaawansowaną kuchnią. Uczestniczyliśmy w przygotowywaniu sałatek, układaniu wędlin i serów na półmiskach oraz dbaliśmy o to, by wszystko prezentowało się jak najlepiej.
Ale to nie tylko praca w kuchni. Obsługa gości z różnych stron świata to było coś niesamowitego! Z dnia na dzień uczymy się coraz więcej o różnych kulturach, ucząc się podstawowych fraz w różnych językach i reagując na potrzeby gości z uśmiechem na twarzy. To prawdziwa szkoła życia!
Po serwowaniu śniadań nasza ekipa razem sprząta miejsce. To niesamowite doświadczenie pracy zespołowej. Choć czasami było trochę gorąco, nasza wspólna praca sprawiała, że wszystko stawało się lżejsze. W końcu, gdy patrzymy na czyste stoły i bufet, czujemy ogromną satysfakcję z naszej wspólnej pracy.
To dopiero początek naszej przygody w hotelarstwie. Czujemy, że każdy dzień to kolejna lekcja, a każdy gość to nowe doświadczenie. Już nie możemy się doczekać, co kolejne tygodnie praktyk przyniosą! Nasz czas tutaj to prawdziwe odkrywanie świata i rozwijanie umiejętności, których nawet nie spodziewaliśmy się zdobyć w tak krótkim czasie.
Uczestnicy projektu z opiekunem
Odwiedza nas 1158 gości oraz 0 użytkowników.