Zespół Szkół Technicznych im. Bohaterów Września 1939r., zaprasza Uczniów/Uczennice klas I-II szkół branżowych I stopnia oraz I-III techników, do składania dokumentów rekrutacyjnych do projektu pn. „Powiat Kolbuszowski stawia na kształcenie zawodowe”.
W ramach projektu oferujemy:
Dokumenty rekrutacyjne należy składać w sekretariacie Zespołu Szkół Technicznych
w terminie od 24.09.2018 do 05.10.2018
szczegółowe informacje dostępne u koordynatora szkolnego oraz na stronie internetowej szkoły oraz na www.nil.kolbuszowa.pl
Upowszechnianie projektów unijnych realizowanych w Zespole Szkół Technicznych im. Bohaterów Września 1939r. w Kolbuszowej podczas „ Powiatowego dnia sportu”
W dniu 9 września 2018r. podczas „ Powiatowego dnia sportu” młodzież Zespołu Szkół Technicznych w ramach upowszechniania, promowała projekty unijne realizowane w szkole. Uczennice technikum hotelarskiego wraz z opiekunem Anną Piątek przygotowały zakąski, którymi częstowały uczestników imprezy i zaproszonych gości. Każdy mógł przyjść na degustację smakołyków kuchni innych narodów , a w szczególności kuchni hiszpańskiej, włoskiej i niemieckiej. Na naszym stoisku prezentowane były również plansze ze zdjęciami uczniów z wyjazdów zagranicznych w ramach projektów unijnych. Jak się okazało, była to także świetna promocja naszej szkoły. Swoje stanowiska miały też inne zawody np. fryzjerki, które czesały zainteresowanych gości oraz dzieliły się wrażeniami z nauki w naszej szkole. Nasze stoisko cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem nie tylko lokalnych mieszkańców ale i tych, którzy przyjechali by wziąć udział w „dyszce”. Po biegu zmęczeni biegacze chętnie częstowali się przekąskami, owocami , a zwłaszcza arbuzami, które okazały się „ hitem”.
Opracowała : Anna Piątek
Upowszechnianie projektów unijnych realizowanych w Zespole Szkół Technicznych im. Bohaterów Września 1939r.w Kolbuszowej, podczas „Festiwalu historii smaku kuchni zapomnianej i obrazów polskich ogrodów”
W dniach 29,30 i 31 sierpnia 2018 r. odbywał się Festiwal historii smaku kuchni zapomnianej i obrazów polskich ogrodów, zorganizowany przez D. A. Wesołowskich w ich restauracji „Rozłogi” w Kolbuszowej. Do udziału w tej imprezie została zaproszona również nasza szkoła. Młodzież Zespołu Szkół Technicznych w Kolbuszowej od kilku lat wyjeżdża w ramach projektów unijnych na zagraniczne praktyki zawodowe, podczas których poznaje kulturę i smaki innych narodów. Do tej pory uczniowie odwiedzili Włochy – Riminii, Hiszpanię- Malaga i Niemcy- Berlin. Uczennice technikum hotelarskiego wraz z opiekunem Anną Piątek przygotowały dla odwiedzających przysmaki kuchni włoskiej, hiszpańskiej i niemieckiej. Kuchnia włoska : koreczki składające się z sera mozzarella, pomidorków koktajlowych i bazylii, różne rodzaje serów dojrzewających, salami w różnych smakach. Kuchnia hiszpańska: to charakterystyczne dla tego regionu wędliny, szynki dojrzewające czy kiełbasa chorizo w różnych odsłonach. Kuchnia niemiecka była reprezentowana przez szarlotkę według przepisu niemieckiego. Na naszym stole nie zabrakło również owoców, które zarówno we Włoszech jak i Hiszpanii uczniowie nasi mieli serwowane podczas pobytu w tych krajach.
Nasze stoisko to nie tylko jedzenie ale również plansze, na których odwiedzający mogli zobaczyć młodzież w trakcie pracy , ciekawe miejsca jakie odwiedzili podczas czasu wolnego. Zainteresowanie było bardzo duże, a koordynator projektów pani Bożena Twardowska odpowiadała na liczne pytania dotyczące wyjazdów i projektów. Podczas tych trzech dni pomimo , że trwały jeszcze wakacje, to młodzież z chęcią prezentowała smaki jakie poznali podczas wyjazdów zagranicznych w ramach projektów unijnych i aktywnie spędziła ten czas na Rozłogach, dzieląc się z odwiedzającymi swoimi doświadczeniami.
Opracowała : Anna Piątek
W dniu 17 września 2018r. uczniowie kl. III o kierunku technik budownictwa w ramach wycieczki zawodowej zwiedzili fabrykę firmy Tirkkurila w Dębicy.
Firma ta należy do największego w naszym regionie producenta farb i tynków ozdobnych.
Przed rozpoczęciem części praktycznej, młodzież wysłuchała wykładu Pani Agnieszki Gawle na temat historii zakładu oraz zapoznała się z podstawowymi informacjami dotyczącymi farby i procesów związanych z jej produkcją.
Po części teoretycznej młodzież przystąpiła do szkolenia praktycznego przeprowadzonego pod czujnym okiem asystenta technicznego. Uczniowie mieli możliwość w praktyce skonfrontować wiedzę teoretyczną oraz zastosować narzędzia i produkty zwiedzanej firmy.
Celem wycieczki było zapoznanie uczniów z nowoczesnymi technologiami malarsko- dekoracyjnymi i utwierdzenie ich w przekonaniu, że więcej wiedzieć to i więcej umieć.
Po zakończonym szkoleniu wszyscy otrzymali certyfikaty oraz upominki. Serdeczne dziękujemy przedstawicielom firmy Tikkurila za poświęcony czas i przeprowadzenie szkolenia.
Opracował: D.Kopera, M. Woźniak
Za nami trzecia odsłona Kolbuszowskiej Dychy, która odbyła się w ramach Powiatowego Dnia Sportu, którego organizatorami było Starostwo Powiatowe w Kolbuszowej i Zespół Szkół Technicznych w Kolbuszowej w tym roku na starcie stanęło 127 osób. Nowościami którymi zaskoczyli organizatorzy to start Kolbuszowskiej Piątki Nordic Walking oraz Bieg VIP w którym wystartowali lokalni samorządowcy jak również partnerzy imprezy zaproszeni przez organizatorów. Wiele atrakcji czekało na najmłodszych uczestników, którzy zdecydowali się spędzić niedzielne popołudnie na terenie Zespołu Szkół Technicznych. Bieg Przedszkolaka cieszył się dużym zainteresowaniem oraz wywoływał wiele pozytywnych emocji. Po ukończonej rywalizacji na dzieci czekała Strefa Przedszkolaka i dmuchańce z których najmłodsi korzystali z wielką radością co można było zauważyć po wyrazie twarzy. Organizatorzy zadbali również o kibiców, aby oczekiwanie na pierwszych na mecie nie było nudne, Kolbuszowski Klub Karate oraz Akademia Tenisa swoimi fascynującymi pokazami przykuli uwagę wszystkich oczekujących na biegaczy.
Przed samym startem Kolbuszowskie Dychy i Kolbuszowskiej Piątki Nordic Walking odbyło się uroczyste otwarcie kortów tenisowych w którym wzięli udział Renata Szczęch, Wiceminister Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Jarosław Stawiarski, Wiceminister Sportu i Turystyki. Obecny był również Poseł RP Zbigniew Chmielowiec, Maciej Szumny, przedstawiciel Marszałka Województwa Podkarpackiego, Starosta Kolbuszowski Józef Kardyś, władze gminne oraz zaproszeni goście.
Wyniki przedstawiają się następująco:
Kolbuszowska Dycha klasyfikacja generalna mężczyźni 10km:
Kolbuszowska Dycha klasyfikacja generalna kobiet10km:
Kolbuszowska Piątka Nordic Walking klasyfikacja generalna mężczyźni 5km
Kolbuszowska Piątka Nordic Walking klasyfikacja generalna kobiety 5km
Monika Zielińska i Mariusz Turczyn zostali najszybszymi biegaczami naszego powiatu na dystansie 10 kilometrów a wśród Nordic Walking to Krystyna Styga i Zdzisław Bartyński.
W ramach Kolbuszowskiej Dychy odbyły się już po raz drugi Otwarte Mistrzostwa Podkarpacia Nauczycieli
Klasyfikacja mężczyźni:
Klasyfikacja kobiety:
Szczegółowe wyniki można znaleźć na stronie www.timekeeper.pl
W dniu 18 września 2018r. młodzież klas1A,1B oraz 1aB uczestniczyła w zajęciach edukacyjnych z historii książki Jak powstała książka. Od piktogramu do e-booka zorganizowanychprzez Bibliotekę Pedagogiczną. Uczniowie zapoznali się z historią pisma i książki, rozwiązywali krzyżówki, które utrwaliły zdobyte wiadomości.
Nauczyciele bibliotekarze
Odwiedza nas 711 gości oraz 0 użytkowników.