Zgodnie ze szkolnym Regulaminem funkcjonowania Zespołu Szkół Technicznych w Kolbuszowej w czasie zagrożenia epidemicznego:
1. Do szkoły może uczęszczać wyłącznie zdrowy uczeń, bez objawów chorobowych sugerujących chorobę zakaźną. W przypadku wątpliwości możliwe jest dokonanie pomiaru temperatury przy pomocy termometru (w celu dokonania pomiaru temperatury ciała ucznia należy uzyskać zgodę rodziców/prawnych opiekunów bądź pełnoletniego ucznia, jednak w przypadku braku takiej zgody szkoła zastrzega sobie możliwość nieprzyjęcia ucznia na zajęcia).
2. W przypadku, gdy istnieje podejrzenie, że uczeń nie jest zdrowy, nauczyciel informuje dyrektora szkoły, który po konsultacji z higienistką szkolną, podejmuje ostateczną decyzję w sprawie przyjęcia ucznia na zajęcia w danym dniu.
3. Do szkoły uczniowie przychodzą o wyznaczonych godzinach (zgodnie z planem lekcji).
4. Wejście do szkoły dla uczniów odbywa się wyznaczonymi wejściami z zachowaniem dystansu społecznego. KAŻDY UCZEŃ WCHODZĄC DO BUDYNKU DEZYNFEKUJE RĘCE i udaje się pod wyznaczoną salę lekcyjną.
Wejście/wyjście |
Grupa |
Klasa |
Wejście główne (od strony ul. J. Bytnara) |
I |
1A, 1B, 1C, |
Wejście od parkingu przy szkole muzycznej (obok sali gimnastycznej) |
II |
1D, 1E, |
Od parkingu przy szkole muzycznej – wejście obok sali 17 |
III |
2Ap, 2Bp, |
Od parkingu przy J. Pawła II - wejście przez dziedziniec szkoły |
IV |
2Cp, 2Dp, 2Ep, |
Od parkingu przy J. Pawła II (wejście obok sali 23) |
V |
1a, 2ap |
Technikum hotelarskie w naszej szkole przyjęło nominację od Zespołu Szkół Nr 3 im. Króla Jana III Sobieskiego w Stalowej Woli i dołączamydo akcji zasadzenia drzewka na przestrzeni szkolnej.
Dzięki uprzejmości Nadleśnictwa Kolbuszowa, otrzymaliśmy nieodpłatnie sadzonki brzozy, za co bardzo serdecznie dziękujemy. Zostały one zasadzone na terenach zielonych szkoły przez Panią Dyrektor oraz uczennice klasy pierwszej technikum hotelarskiego.
Ciekawostki dotyczące naszych drzewek:
- brzoza emanuje pozytywną energią
- sok z brzozy posiada wiele walorów zdrowotnych
- liście są w kolorze soczystej zieleni i mają piękny kształt serca
- chroni przed złymi duchami według przekazu starych wierzeń
Kontynuując akcję, nominowaliśmy do działania 5 niżej wymienionych szkół kształcących w zawodzie hotelarskim:
- Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Konarskiego w Opolu Lubelskim
- Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
- Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2 w Wadowicach
- Zespół Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni.
-Małopolską Szkołę Gościnności w Myślenicach im. Tytusa Chałubińskiego
Uważamy, że jest to świetna akcja i cieszymy się, że możemy w niej uczestniczyć. Mamy nadzieję, że będzie ona kontynuowana i przyczyni się do zwiększenia " zielonych płuc" w naszych miastach.
Dziękujemy!
Opracowała: Anna Piątek
30 kwietnia 2021 r. został rozstrzygnięty SZKOLNY KONKURS PLASTYCZNO-FRYZJERSKI pn. „WARKOCZE, PLECIONKI I UPIĘCIA” – TRENDY W SZTUCE FRYZJERSKIEJ 2021
W konkursie wzięli udział uczniowie naszej szkoły. Przedsięwzięcie miało na celu rozwijanie zainteresowań i uzdolnień młodzieży w dziedzinie fryzjerstwa. Wszyscy uczestnicy wykazali się kreatywnością i zdolnościami plastycznymi w projektowaniu topowych fryzur w tym sezonie.
Komisja konkursowa przyznała :
1. MIEJSCE - ex aequo Wioletta Białek z kl.2Dp i Dominika Czaja z kl. 3D
2. MIEJSCE - Aleksandra Gancarczyk z kl. 2Dp
3. MIEJSCE - ex aequo Wiktoria Śpiewak z kl. 2Dp i Kinga Drapała z kl. 2Dp
Nagrody, dyplomy do odebrania w szkole.
Gratulujemy wszystkim zwycięzcom.
Wszystkim uczestnikom składamy serdeczne podziękowania za udział w konkursie.
Organizatorzy
Ogłoszenie
Nauczyciel bibliotekarz we współpracy z nauczycielem języka polskiego zapraszają na konkurs pod hasłem: "Tematy, problemy i motywy twórczości Jana Kochanowskiego".
Opracujcie w grupach multimedialną wystawę pt. Tematy, problemy i motywy twórczości Jana Kochanowskiego. Wykorzystajcie pieśni, treny
(także znane Wam ze szkoły podstawowej), tragedię, parafrazy psalmów tego autora. Skorzystajcie z dzieł plastycznych, teatralnych, muzycznych.
Regulamin konkursu:
Forma pisemna referat, prezentacja multimedialna - 10 slajdów, prace prosimy przesyłać drogą elektroniczną na adres:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. z dopiskiem konkurs do dnia 21.05.2021.
Organizatorzy: Jacek Kocur, Jolanta Zwolska, Małgorzata Kurda
Dobiegła końca szkolna akcja "Pomagamy ptakom przetrwać zimę" w ramach, której promujemy wśród uczniów właściwe zachowania w lesie oraz kształtujemy wrażliwość i szacunek dla ojczystej przyrody.
W listopadzie 2020 r. przeprowadzone zostały lekcje online: Jak dokarmiamy ptaki zimą, żeby im pomóc, a nie zaszkodzić. Podczas, których przypomnieliśmy młodzieży o przestrzeganiu kilku zasad:
• kiedy rozpoczynać dokarmianie ptaków,
• nie przerywać dokarmiania,
• systematycznie oczyszczać karmnik,
• umieścić karmnik tak, żeby nie mogły dostać się do niego drapieżniki polujące na ptaki.
Uczniowie naszej szkoły założyli w okresie zimy rozstawili ok 30 karmników, karmidełek, w których umieszczali przygotowany pokarm i poidełka z wodą. Prowadzili obserwacje skrzydlatych gości przylatujących, żeby dziobnąć trochę ptasich rarytasów w przydomowych stołówkach. Podglądanie ptaków przy karmniku było okazją do nauczenia się rozpoznawania pospolitych gatunków, a zima w tym roku była wyjątkowo śnieżna i mroźna stąd też ptasie bractwo licznie odwiedzało miejsca, w których młodzież wykładała im pokarm. Na zakończenie akcji uczniowie przygotowali wystawę prac, z którą można zapoznać się w ZST.
Jednocześnie była to doskonała okazja do kształtowania u młodzieży poczucia odpowiedzialności, obowiązkowości oraz wrażliwości na los zwierząt, której największą nagrodą i zapłatą był radosny świergot ptaków w „Ptasiej stołówce”.
Kilka obserwacji naszych uczniów:
Podczas dokarmiania ptaków i moich obserwacji udało mi się zauważyć różnego rodzaju ptaki m.in sikorki, bażanty i mazurki. Ptaki karmiłam zbożem pszenżyto, orzechami włoskimi i laskowymi, kulami tłuszczowymi, tłuszczem zwierzęcym (smalec bez dodatków soli) ziarnami sorgo czerwonymi, rzepakiem, słonecznikiem, sorgo żółtym.
Weronika Dokarmiałam tłuszczem zwierzęcym (słonina) oraz ziarnami słonecznika.
Najczęściej przylatywały sikorki. Każdego dnia rankiem odwiedzały moją stołówkę
Małgorzata
Do mnie przylatywały mazurki, wróble sikorki oraz rudziki, najciekawsze było to, że miały jakiś zorganizowany sposób przylatywania do karmika. Miałam wrażenie jakby stały w kolejce, a gdy, któryś ptak podleciał z boku była wielka wrzawa. W przyszłym roku powieszę 2 karmniki i zobaczę jak będą się zachowywać. Przystępując do akcji nie wiedziałam ile sprawi mi to radości. Polecam koleżanki i koledzy.
Katarzyna
Za trud włożony w dokarmianie ptaków wszystkim uczniom serdecznie dziękujemy i zaczynamy koleją akcję ekologiczną LEŚNY PATROL - na zdjęcia i sprawozdania czekamy do 10 czerwca.
B. Twardowska
PLAN LEKCJI obowiązujący od 04.05.2021 r. (*.PDF)
Odwiedza nas 1753 gości oraz 0 użytkowników.