Dyrektor
Zespołu Szkół Technicznych
Ryszard Zieliński
STAŻ ZAWODOWY FRANCUSKICH UCZNIÓW W KOLBUSZOWEJ
W odpowiedzi na staż zawodowy naszych uczennic we Francji w listopadzie 2010 roku, grupa 6 uczniów z klasy o profilu handlowym z zaprzyjaźnionego Lycée La Mennais w Ploërmel przyjechała do Kolbuszowej odbyć czterotygodniową praktykę zawodową.
Staż trwał od 2 do 30 czerwca 2011 r. Młodzi Francuzi goszczeni byli u rodzin uczniów naszej szkoły i w tygodniu odbywali praktykę w sklepie ?ORZECH? w Kolbuszowej.
W programie ich pobytu zaplanowano także różne atrakcje, jak ogniska, spotkania z polskimi rówieśnikami oraz zwiedzanie ważnych i znanych miejsc w regionie, jak skansen kolbuszowski, muzeum ? zamek w Łańcucie czy dawna stolica Polski ? Kraków. Młodzi Francuzi mieli okazję spędzić weekend w Krakowie wraz z grupą strzelców z Jednostki Strzeleckiej 2021 im. Płk. Leopolda Lisa-Kuli w Rzeszowie, do której należą także uczniowie klasy I TM naszej szkoły.
Spędzając weekend w Krakowie, goście z Francji poznali bliżej historię Polski i miasta zwiedzając Wawel i Katedrę Wawelską z kryptami, poznali działalność marszałka Józefa Piłsudskiego ? twórcy organizacji strzelców, poznali bogatą architekturę miasta.
Mamy nadzieję, te dwie wymiany zapoczątkują dalszą współpracę między naszymi szkołami: ZST w Kolbuszowej i Lycée La Mennais w Ploërmel.
STAŻ UCZENNIC THECHNIKUM HOTELARSKIEGO W PLOERMEL
Szukając partnera do realizacji projektu e-Twinning w 2010 roku, udało się nawiązać kontakt z wieloma nauczycielami języków obcych, w tym z nauczycielami pracującymi w zaprzyjaźnionej szkole francuskiej Lycée La Mennais w Ploërmel w Bretanii.
Owocem tych kontaktów była propozycja odbycia stażu zawodowego we Francji, w Ploërmel.
W ramach współpracy z bretońskim miastem, 5 uczennic drugiej klasy Technikum Hotelarskiego przy ZST w Kolbuszowej miały możliwość wyjazdu w listopadzie wraz z opiekunem na praktyki zawodowe do Francji. Były to uczennice: Ewelina Kwaśnik, Paulina Kaczuba, Krystyna Rożek, Marzena Drapała, Joanna Augustyn.
Pobyt uczennic w Ploërmel trwał od 19 listopada do 3 grudnia 2010r. Był to pierwszy tego typu wyjazd z naszej szkoły.
Dziewczyny odbyły trzytygodniowe praktyki w restauracjach na terenie miasta. Były to: restauracja BAR DE LA TOUR, hotel-? restauracja ST-MARC i pizzeria LA FARIGOULE.
Odbywając praktyki, uczennice przygotowywały posiłki (sałatki, naleśniki, galety, ryby, owoce morza, desery), pracowały za barem oraz próbowały swoich sił jako kelnerki.
Dodatkowym pozytywnym aspektem wyjazdu był codzienny, nieustanny kontakt z żywym językiem francuskim i praktykowanie go w różnych sytuacjach, zarówno w miejscach stażu, jak i w rodzinach, co na pewno przyniesie pozytywne efekty w dalszym uczeniu się tego języka w technikum.
Rezultatem pobytu w Ploërmel są również licznie zawarte nowe znajomości, które, miejmy nadzieję, będą podtrzymywane przez obie strony, i w przyszłości zaowocują kolejnymi wyjazdami i spotkaniami.
Uczestniczki stażu miały także okazję poznania i degustowania przysmaków kuchni francuskiej i bretońskiej, poznania uroków bretońskiego miasta spacerując jego uliczkami. Ogromną atrakcją było także zwiedzanie Rennes ? stolicy Bretanii oraz obejrzenie w kinie francuskiego filmu historycznego"Princesse de Montpensier".
Po ukończeniu praktyk zawodowych, ich uczestniczki otrzymały potwierdzenia odbycia stażu oraz drobne upominki od pracodawców i od Komitetu Współpracy z Zagranicą w Ploërmel.
W czerwcu 2011r. ZST spodziewa się przyjazdu kilku uczniów z Lycée La Mennais w Ploërmel w celu odbycia podobnych praktyk zawodowych w Kolbuszowej.
Monika Rauch- nauczyciel j. francuskiego w ZST w Kolbuszowej.
Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2010/2011 odbędzie się 22 czerwca (środa).
Zapraszamy!
6 czerwca 2011r. klasa I technikum w zawodzie technik hotelarstwa uczestniczyła w wycieczce do standaryzowanych hoteli:
3* hotelu "Cztery Pory Roku" w Rudnej Mała koło Rzeszowa, 4* hotelu Ambasadorski w Rzeszowie, hotelu Dwór Ostoya w Jasionce.
Wyjazd miał na celu zapoznanie z rozwiązaniami i stylami architektonicznymi zastosowanymi w hotelach oraz recepcjach hotelowych.
Młodzież mogła także zapoznać się w praktyczny sposób z obsługą gościa hotelowego.
W hotelach zwiedzono - restauracje, pokoje hotelowe, recepcje, tarasy i altany restauracyjne, sale konferencyjne oraz centrum fitness.
Uczniowie mogli obserwować pracowników hotelu na różnychstanowiskach i uzyskać wyczerpujące informacje dotyczące działań obiektu hotelarskiego.
Zwiedzanie hoteli umożliwiło również porównanie spełnienia standardów kategoryzacyjnych w zakresie wyposażenia i świadczonych usług w zależności od kategorii obiektu.
Miłą niespodzianką podczas wycieczki był przyjazd Magdy Gesler do hotelu Dwór Ostoya, dla której hotelowy szef kuchni Amin przygotowywał specjalności kuchni hinduskiej.
Wyjazd dostarczył wielu wrażeń, wzbogacił wiedzę praktyczną młodzieży oraz uświadomił jak ważne są umiejętności praktyczne,znajomość języków obcych, doświadczenie i kwalifikacje zawodowe w pracy każdego hotelarza.
M.Serafin
Odwiedza nas 840 gości oraz 0 użytkowników.