Aktualności

 Dnia  21 listopada 2019r. w Miejskim Domu Kultury  w Kolbuszowej odbył się KONKURS FRYZJERSKI MŁODYCH TALENTÓW  pn.  „ Fryzura okolicznościowa ” organizowany przez naszą szkołę  i salon  fryzjerski „M&K LOKI I KOKI”.

  Impreza rozpoczęła się recitalem wykonanym przez  p. Mariolę Szypułę. Podczas  konkursu wystąpiło szkolne trio muzyczne w składzie: A. Serafin, W. Bajek, K. Zdyrski,  umilając czas gościom i uczestnikom konkursu zaangażowanym w tworzenie konkursowych fryzur.

W drugiej części  spotkania p. Maryla Kozioł - współorganizator konkursu i właścicielka salonu „M&K LOKI I KOKI” przeprowadziła szkolenie na temat ergonomii pracy fryzjera i podstawowych technik strzyżenia.

  W konkursie wzięli udział uczniowie z ZST w Kolbuszowej o profilu fryzjerskim oraz uczniowie  ze szkół podstawowych: z Huciny, Domatkowa, Woli Raniżowskiej, Niwisk, Trzęsówki i Kolbuszowej (SP nr 2). 

  Przedsięwzięcie miało na celu: rozwijanie zainteresowań i uzdolnień młodzieży w dziedzinie fryzjerstwa. Ponadto  młodzi adepci sztuki  fryzjerskiej mieli możliwość współzawodnictwa,  konfrontacji  i prezentacji swoich  możliwości. Wszyscy uczestnicy wykazali się kreatywnością i nowoczesnym spojrzeniem na sztukę.

W kategorii wiekowej 10-15 lat komisja konkursowa przyznała:

1. miejsce Hiacyncie Leśniak z kl. V

2. miejsce  Alicja Kirpsza z kl.VI

3. miejsce  Milenie Pogodzie z  kl. IV

oraz

I wyróżnienie dla Amelii Depy z kl.VI

II wyróżnienie dla Julii Kosiorowskiej z kl. V

 

Spośród 16. uczestników kategorii wiekowej 15-19 lat komisja konkursowa przyznała :

 

1. miejsce -  Justynie Magdzie z  IIID

2.  miejsce – Adriannie  Sondej z   IIID

3.  miejsce – Karolinie  Gul z IID

oraz

I wyróżnienie zdobyła Dominka Czaja IID

II wyróżnienie dla Aleksandry Gancarczyk I Dp

III wyróżnienie dla Julii Kobylskiej I Dp

 

Zwycięzcy otrzymali gratulacje i wspaniałe nagrody ufundowane przez:

-p. A. Harhuta  z firmy „Kamis”

- p. M. Pogodę z firmy „Auto Pogoda”

- p. A. Nowaka z firmy „Welor”

- p. Ewę Mytych

- Fundację Serce

- p. Grzegorza Romaniuk

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć. 

                    Organizatorzy

                                     Maryla Kozioł ,  Renata Sobolewska ,  Agnieszka Majka-Bajorek , Marek Bryk.

W dniu 13 grudnia 2019r.  młodzież kształcąca się w zawodzie technik hotelarstwa wraz z opiekunem- nauczycielem przedmiotów zawodowych i panią Pedagog wybrała się na wycieczkę do hoteli. Wybór terminu nie był przypadkowy gdyż o tej porze roku panuje świąteczny klimat a dekoracje przykuwają wzrok. Pierwszym hotelem, który odwiedziliśmy był 2 miesiące temu oddany do użytku 3* hotel: Holiday Inn Express® Rzeszów Airport.  To piękny, nowoczesny i  przestronny obiekt,  w którym zostałyśmy przywitane przez samego Dyrektora, a następnie przejęła nas pani Joanna zajmująca się w hotelu sprzedażą. Jest to drugi sieciowy hotel w Rzeszowie . Jak sama nazwa mówi,  spodziewałyśmy się hotelu gdzie gość może spędzić noc, zjeść śniadanie i wyjechać. A tu miła niespodzianka jako jeden z dwóch hoteli tej marki na świecie,  ze względu na potrzeby gości i swoje położenie  mają oni możliwość  zamówić posiłki z karty 24 godziny na dobę. Kolejnym zaskoczeniem było to, że pomimo iż hotel jak się wydaje wybudowany na potrzeby lotniska, tak naprawdę , nie to zadecydowało o jego budowie. Firmy międzynarodowe znajdujące się na strefie, a dokładnie kontrahenci i pracownicy  to w 80 % goście hotelowi. Miałyśmy możliwość zobaczyć recepcję , restauracje, sale konferencyjne oraz pokoje które standard mają taki sam ale inną kolorystykę. Kolejne zaskoczenie dla nas to możliwość wyboru poduszki do spania syntetyk lub z pierza naturalnego  oraz fakt że przy łóżkach gości znajdują się w ścianach ładowarki.

Pani Joanna to osoba z doświadczeniem w branży hotelarskiej , która bardzo chętnie dzieliła się wszystkimi informacjami jak również uświadomiła uczennicom jak ważna jest nauka języków.

Kolejny obiekt to hotel Antyczny Dwór obiekt 3*w którym przywitała nas sama pani właścicielka. Uczennice zobaczyły pokoje o różnym standardzie , restaurację, SPA oraz miały okazję posłuchać o działalności tego obiektu. Jest to miejsce które się rozwija cały czas budowane SA również domki całoroczne , jest zalew z promenada , plac zabaw , powstaje mała gastronomi będzie to doskonałe miejsce na pobyt weekendowy z rodziną. Trzeci odwiedzany obiekt, to hotel  5* Hotel Bristol Tradition & Luxury w Rzeszowie. Tam czekała na nas pani kierownik recepcji, która oprowadziła nas po obiekcie. Miałyśmy dużo szczęścia gdyż mogłyśmy zobaczyć pokoje o każdym standardzie. W tym hotelu każdy pokój jest inny zarówno kolorystyka jak i detale. Sale konferencyjne były przygotowywane na wigilie firmowe co mogłyśmy również zobaczyć. Na zakończenie zobaczyliśmy restauracje oraz browar. W dobrym nastroju wróciliśmy do Kolbuszowej już planując kolejna wycieczkę dydaktyczną.

Opracowała: Anna Piątek

Z inicjatywy naszej młodzieży, a konkretnie uczniów klasy 4E, powstał pomysł aby w  tym roku Mikołaj zawitał do „ Przytuliska dla zwierząt w Kolbuszowej” . Od pomysłu do realizacji minęło kilka dni, w ciągu których uczniowie solidnie przygotowali całą akcję. Na początku była rozmowa z Komendantem Straży Miejskiej, który opiekuje się przytuliskiem czy możemy  zorganizować taką pomoc oraz co jest najbardziej potrzebne. Następnie napisaliśmy pismo do Dyrekcji Szkoły o wyrażenie zgody na organizację tej akcji. Plakaty informujące o tym co można przynosić, gdzie i kiedy zakończenie akcji. Później uczniowie zebrali w klasie wolne datki na zakup produktów potrzebnych na zrobienie wypieków, które były sprzedawane w szkole. Uczennice z tej klasy przez 2 dni sprzedawały własnoręcznie przygotowane słodkości : babeczki , szarlotkę, pierniczki. Każdy mógł wspomóc akcję kupując coś słodkiego. Zbierana była również karma, żwirek, koce, zabawki, a każdy darczyńca w podziękowaniu mógł wybrać sobie  słodkości. Za zebrane pieniążki zakupiliśmy suchą karmę i puszki z mokrą karmą oraz żwirek, koce drapak dla kotów, przysmaki, miski, zabawki. Zebraną żywność i pozostałe dary, zanieśliśmy  2 dni przed Mikołajem do przytuliska.

 Dla młodzieży była to zapewne niezapomniana lekcja . Opiekun zwierząt  opowiedział  nam jak to wszystko się zaczęło. Mówił o zwierzętach,  które do nich trafiają oraz o możliwościach adopcji.

Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy włączyli się w tą akcję : Dyrekcji Szkoły, nauczycielom i całej społeczności szkolnej. Dzięki Wam mogliśmy zrobić coś dobrego. Kolejny raz udowodniliśmy, że młodzisz naszej szkoły jest otwarta na pomoc i ma dobre serca. Jako opiekun tego przedsięwzięcia, dziękuję osobie, która była główną pomysłodawczynią i motorem napędowym do działania- Agnieszko jesteś Wielka

Opracowała: Anna Piątek

Polish English French German Italian Russian

 

 

 

 

 

Losowe zdjęcie

Osób online

Odwiedza nas 959 gości oraz 0 użytkowników.

Firmy przyjazne szkole














 



 


 




PPUH Zakład Krawiecki S.C. Margo


Meble i wyroby z drewna E.Kołodziej


Pług - Spółdzielnia Pracy Handlowo - Produkcyjna


Firma Budowlana EFEKT S.c.


AS-PART firma handlowo-usługowa Joanna Baran

 
En opskrift, som alle sovjetiske husmødre kendte: den Bladlus spiser aldrig rosens blade: Hvordan pleje Hvordan fordobler du din tidlige agurkehøst Tre vigtige tips til konstruktiv konflikthåndtering i Påskeopskrifter: Effektive måder at redde Voksende 'uendelig' løg fra rester: Sådan gør Ægte opdagelse: Hemmelig opskrift på påskesandwich De 10 bedste Agurkplanter i det åbne land: Bedste tidspunkt 5-минутный кускус секрет правильного приготовления Hvilken plante er myrernes og bladlusenes største frygt? Turister har afsløret hemmelighederne bag en fantastisk Haveejere opfordres til at drysse Tre vigtige tegn på, at et forhold er ved På en time: Den perfekte opskrift på en Sorte bladlus bliver ikke Løsning mod skadedyr: Agurker er sikre fra sorte bladlus Kartoffeldyrkning uden Uventede påvirkninger: Nævn 2 næringsstoffer, der En nem måde at holde rotter