Aktualności

Po kilkumiesięcznych intensywnych przygotowaniach, 27 kwietnia 2019 r. nadszedł długo wyczekiwany moment wyjazdu na praktyki zawodowe do Rimini.

Nasza przygoda rozpoczęła się na stacji w Kolbuszowej o godz. 12:00. Pożegnaliśmy się z najbliższymi nam osobami i wyruszyliśmy w drogę autokarem Sindbad. Dla wielu z nas ten etap był trudny, ale i ekscytujący zarazem. Podróż trwała całą dobę. Jeszcze w autokarze mieliśmy okazję podziwiać ośnieżone Alpy w promieniach wschodzącego słońca, choć samo Rimini powitało nas deszczem. We Włoszech powitał nas Stefano De Bonis. Szybko zakwaterowaliśmy się w hotelu La Perlla. Potem był pierwszy włoski posiłek, jakże inny od naszego rodzimego, lecz niesamowicie smaczny.

W poniedziałek udaliśmy się do biura organizacji partnerskiej Sistiema Turissmo. Tu spotkała nas miła niespodzianka. Opiekunem grupy jest Karolina Przybysz (Polka). Pani Katarzyna Gawronek  również Polka omówiła szczegółowo sprawy organizacyjne i przedstawiła plan miesięcznych praktyk dla poszczególnych zawodów. Zapoznała nas z innymi pracownikami biura, którzy służą nam radą i pomocą w razie zaistniałych trudności i problemów. Następnie z Panią Katarzyną udaliśmy się na pierwszy spacer po historycznym centrum Rimini.

Nasz spacer rozpoczęliśmy od Placu Trzech Męczenników – Piazza Tre Martiri – to miejsce upamiętniające 3 młodych partyzantów: Mario Capelli, Luigi Nicolò i Adelio Pagliarini, którzy zostali powieszeni przez nazistów 16 sierpnia 1944 r. za działalność w ruchu oporu w Rimini. Stąd udaliśmy się do Malatestiano Temple. Jest to XIII-wieczny kościół, zrekonstruowany w XV wieku jako mauzoleum Sigismonda Pandolfa Malatesty. Ksiądz opowiedział nam interesującą historię rodu i pokazał miejsce pochówku dwóch żon i kochanki Malatesty. Kolejnym ciekawym przystankiem był Most Tyberiusza, a w zasadzie Most Augusta. Starożytny rzymski most na rzece Marecchia, w ciągu drogi via Aemilia, zbudowano w latach 14–21 n.e. Most należy do najstarszych tego typu obiektów i jednocześnie jest najlepiej zachowany z antycznych mostów. Pani Katarzyna zapoznała nas z legendą mostu… i pokazała odcisk stopy diabła na kamieniu. Potem spacerowaliśmy przez wiele historycznych, ciekawych miejsc podziwiając piękno zabytków, by podsumować dzień pod Łukiem Augusta. Łuk wyznacza krańcowy punkt starożytnej drogi via Flaminia, który został wzniesiony w 27 p.n.e. z polecenia Oktawiana Augusta. 

W wtorek zaczęliśmy praktyki w różnych hotelach i w jednostkach handlowych. Małymi kroczkami, ale z ogromnym zapałem, wkraczamy we włoski świat. Ukończyliśmy kurs języka włoskiego, który prowadziła super lektorka Alessia Franchini i teraz doskonalimy swoje umiejętności w komunikowaniu się w języku angielskim i włoskim podczas praktyk, na zakupach oraz podczas zwiedzania uroczych miejsc w Rimini.

Podsumowaniem niech będą nasze pierwsze wrażenia:

  • Moja pierwsza opinia o Rimini była szalona! Wszystko było takie piękne. Ulice są tak ładne, a ludzie mili. Jedzenie jest pyszne. To miasto jest niesamowite. Chcę być może w przyszłości żyć w tym mieście nad morzem.
  • To bardzo piękny kraj i bardzo lubię kuchnię włoską.
  • Największe wrażenie wywarł na nas historyczny łuk i piękno ulic Rimini. 
  • Bardzo podoba mi się styl życia.
  • Włosi to bardzo życzliwy i pomocny naród.
  • Personel jest dla nas miły i chętny do pomocy.
  • Panie pokojowe były bardzo miłe i wszystko dobrze mi wytłumaczyły mimo bariery językowej powtarzając nawet po kilka razy. Zaskoczyło mnie bardzo szybkie tempo pracy, jednak dzięki temu szybciej skończyliśmy i mogłyśmy pójść do domu. Uważam że dzień, mimo że bardzo pracowity był udany.
  • W mojej pracy zaskoczyło mnie m.in znajomość języka angielskiego u pracownic hotelu. W tym hotelu panuje miła atmosfera między gośćmi a pracownikami , z tego względu mam nadzieje ,że dalsze dni pracy będą mijały w takiej samej atmosferze jak dziś .
  • Wieczorami lubimy spacerować po plaży i oglądać zachody słońca. Ludzie są mili i wyrozumiali. Najbardziej urzekło nas Morze Adriatyckie. Uwielbiamy słuchać szumu morza, to nas uspokaja. 
  • Nasze pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne, ponieważ szefowa okazała się być naprawdę wesołą i sympatyczną kobietą, dzięki temu w pracy panuje przyjemna atmosfera. Zajmujemy się tam pracami porządkowymi w magazynie oraz segregowaniem asortymentu. Uczymy się nowych rzeczy i dowiadujemy się wielu informacji. uczymy się jednocześnie porozumiewać w języku angielskim oraz włoskim.
  • Pracownicy w firmie są bardzo serdeczni i miło się z nimi pracuje. Zajmujemy się głównie sortowaniem towarów i przygotowujemy je do sprzedaży m.in. poprzez naklejanie cen i zakładanie zabezpieczeń. Praca jest bardzo fajna i z przyjemnością do niej chodzimy.

Uczestnicy projektu z opiekunami

 

GALERIA ZDJĘĆ

 

 

W dniu 25 kwietnia 2019r. uczniowie naszej szkoły Krystian Słowik ( IVA), Bartosz Kiwak (IIB) i Kamil Zięba ( IIIa), wzięli udział w Ogólnopolskim Turnieju Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym, organizowanym przez Zarząd Główny Polskiego Związku Motorowego na terenie Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni.

Konkurs składał się z czterech osobno punktowanych konkurencji. Pierwsza część, to test teoretyczny - 35 pytań obejmujących tematykę wiedzy o ruchu drogowym. Druga część, to pierwsza pomoc przedmedyczna. Trzecia, jazda motorowerem po wyznaczonej trasie, w jak najkrótszym czasie i wreszcie czwarta jazda samochodem na czas.

Nasi uczniowie pokazali się z dobrej strony, zajęli drugie miejsce, za które otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody rzeczowe.

Waldemar Mazurek

 

24 kwietnia 2018r. uczniowie ZST wzięli udział w eliminacjach powiatowych do Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej pod hasłem „Młodzież Zapobiega Pożarom”.

W konkursie tym wystąpili uczniowie szkół podstawowych, gimnazjalnych i średnich podzieleni na trzy grupy wiekowe. Zespół Szkół Technicznych reprezentowali: Jakub Sokalski z klasy 2B i Patryk Tokarz z klasy IV C.

Znajomość tematyki pożarniczej sprawdzana była w dwóch etapach : test pisemny składający się z 30 pytań oraz z części ustnej , w której uczestnicy odpowiadali na cztery losowo wybrane pytania.

Nasi uczniowie zajęli odpowiednio II i III miejsce. Za udział w turnieju otrzymali atrakcyjne nagrody i pamiątkowe dyplomy.

Waldemar Mazurek

Szkoła Specjalna w Kolbuszowej Dolnej bierze udział w plebiscycie na PODWÓRKO NIVEA. Aby ono powstało potrzebuje Waszych głosów. Dlatego zachęcamy do logowania i głosowania. 

Co należy zrobić, aby zwiększyć szansę na wygraną? 
Wystarczy zalogować się i codziennie oddać głos:
 


    Zachęcamy do głosowania! 
 
Polish English French German Italian Russian

 

 

 

 

 

Losowe zdjęcie

Osób online

Odwiedza nas 977 gości oraz 0 użytkowników.

Firmy przyjazne szkole














 



 


 




PPUH Zakład Krawiecki S.C. Margo


Meble i wyroby z drewna E.Kołodziej


Pług - Spółdzielnia Pracy Handlowo - Produkcyjna


Firma Budowlana EFEKT S.c.


AS-PART firma handlowo-usługowa Joanna Baran

 
Opdag hemmelighederne til en sund livsstil, lær nyttige tips til køkkenet og få inspiration til din have med vores fantastiske artikelbibliotek. Vi tilbyder en bred vifte af information og råd til at forbedre dit daglige liv. Uanset om du er interesseret i madlavning, havearbejde eller bare søger nye livshacks, har vi alt hvad du har brug for! Opskrift på gylden kylling med sprød skorpe: Sådan Vandingens hemmelighed: Sådan undgår du bitre radiser Courgetter bliver gigantiske med denne gødning: Gød nu Smagt i munden: den nemmeste opskrift på Delikat og Frie for Unødvendig De 10 skræmmende fejl, som Sådan får De bedste hjemmeøvelser for kvinder Naturligt produkt til Top 4 planter til at beskære i april for en Sådan plejer du en orkide korrekt for at undgå at Hvordan laver Tre-ingrediens smørbrød: en fantastisk snack på fem minutter Overrask dine Dejlig kødsauce til enhver tilbehør: selv en stor familie De største fejl, der vil Blomster i hele Forskere opdager uventede fordele ved Hvilken måned er den bedste til at Hvordan bekæmper man bladlus i blomsterbedet om foråret? Opdag det uventede trick til at tjekke En autentisk opdagelse: Perfekte kyllingekoteletter med en hemmelig ingrediens Sådan skræmmer du dem væk: Foderautomaten med de rette Sådan fjerner du pletter fra hvidt tøj uden Spiselig kisel: Sovjetisk GOST-opskrift på dansk Effektiv behandling af æbletræernes Hvordan barndommens problemer En påskesalat, der vil overgå enhver måltid: en Månekalenderen for april 2025: De Luftig som fnug, fugtig påske: en doven opskrift uden Hvordan man laver påske-guldæg: Hvad du bør Stille og roligt: Sådan håndterer du bogorme, Aprilplanter: Guide til Valnødder: 9 mirakuløse fordele for hjernen og vægtkontrol Bedste tidspunkt at plante træer Fra gullig til snehvid: 100 gange bedre end pizza: Perfekt pizza dej på få Valg af maling til Lækker, saftig og sprød: Hvad skal man tilføje til en Opdag de bedste tip til at forbedre din dagligdag med vores lækre opskrifter, smarte livshacks og nyttige artikler om havebrug. Lad dig inspirere af vores ekspertråd og lær hvordan du kan gøre dit liv sundere og sjovere. Besøg vores hjemmeside nu og bliv en mester i køkkenet og haven!