Aktualności

 

W dniu 22 kwietnia z okazji Światowego Dnia Ziemi uczniowie z ZST w Kolbuszowej uczestniczyli w webinarium na temat zmian klimatu oraz działań na rzecz ochrony klimatu organizowanym przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Uczniowie wysłuchali wykładów pracowników Uniwersytetu Warszawskiego:

•          „System klimatyczny Ziemi, co to cykl węglowy oraz jak działa efekt cieplarniany?” przeprowadzony przez dr Aleksandrę Kardaś

•          „Co mogę zrobić dla klimatu?” – przeprowadzony przez dr Magdalenę Budziszewską

 

Następnie uczestniczyli w praktycznych warsztatach prowadzonych przez edukatorów zrównoważonego rozwoju, ekonomii cyrkularnej i zero waste.

•          Warsztat kulinarny z Jagną Niedzielską – zwracający uwagę na problem marnowania żywności w tym świadomego dokonywania zakupów i prawidłowego przechowywania żywności,

•          Warsztat „ubraniowy” z Katarzyną Wolszczak – podkreślający kwestie odpowiedzialnej zrównoważonej mody, jej ceryfikacji “Organic”, “Sustainable”, “Conscious”, “Natural”, Non-toxic”, itp. oraz nadawania drugiego życia ubraniom.

 

Wrażenia uczniów:

Warsztaty były bardzo ciekawe. Poruszały ważne tematy na temat środowiska oraz pokazały jak można mu pomóc. Zawierały dużo ważnych informacji, których nie byliśmy świadomi np. ilość marnowanego jedzenia, ile wody jest marnowanej oraz, że papierowe słomki nie sącałkowicie papierowe. Inne przydatne kwestie, które zostały poruszone to np. przechowywanie żywności oraz kupowanie ubrań z drugiej ręki.

Marcelina

Bardzo spodobały mi się wykłady, na pewno wprowadzę w życie rady które zostały udzielone. Oceniam bardzo pozytywnie i cieszę się, że miałam okazję zobaczyć i posłuchać wykładów.

Natalia

Bardzo ciekawe i inspirujące warsztaty. Wysoka jakość wideo jak i również audio. Prowadzący bardzo ciekawie opowiadał o tym co dobrego możemy zrobić dla środowiska. Zaskoczyło mnie to jak można wykorzystać stare lub uszkodzone ubrania. Wiele przykładów a także podanie źródeł skąd możemy czerpać inspiracje. Teraz będę wiedział jakie ubrania wybierać nie tylko ze względu na wygląd, ale także na jakość i bezpieczeństwo dla środowiska. Wiem także jak postępować, aby żyć w zgodzie ze środowiskiem.

Szymon

Warsztaty "Lekcje z klimatem" bardzo mi się podobały, dzięki nim dowiedziałem się dużo ciekawych rzeczy. Między innymi jak nie marnować jedzenia, co oznaczają skróty: spożyć do, spożyć przed, spożyć najlepiej do... . Informacje z tych wykładów możemy praktycznie wykorzystać w życiu.

Konrad

Dzięki lekcji z klimatem nabrałem większej świadomości w kwestii ekologii. Co można zrobić dla klimatu? Starać się używać mniej wody, zakupy robić z listą i kupować potrzebne rzeczy, na zakupy nosić torbę wielorazowego użytku. Myślę, że to ważna kwestia i każdy powinien zmienić swoje nawyki, aby żyło nam się lepiej.

Maciej

 

Dzięki dzisiejszej lekcji z klimatem nabrałam większej świadomości w kwestii ekologii. Zdałam sobie sprawę, jak ogromne ilości wody i żywności są marnowane oraz jak wiele śmieci produkujemy. Co ja mogę zrobić dla klimatu? Starać się zużywać mniej wody, zakupy robić z listą i nie kupować niepotrzebnych rzeczy, na zakupy nosić swoją torbę wielokrotnego użytku, kupować ubrania z drugiej ręki. Myślę, że to bardzo ważna kwestia i wszyscy powinniśmy zmienić swoje nawyki, aby żyło nam się lepiej.

 

Karolina

 

Zapraszamy do zapoznania się  z webinarium pod linkiem : https://youtu.be/4I2ytmdC7bs

B. Twardowska

 

 

 

 
Polish English French German Italian Russian

 

 

 

 

 

Losowe zdjęcie

Osób online

Odwiedza nas 704 gości oraz 0 użytkowników.

Firmy przyjazne szkole














 



 


 




PPUH Zakład Krawiecki S.C. Margo


Meble i wyroby z drewna E.Kołodziej


Pług - Spółdzielnia Pracy Handlowo - Produkcyjna


Firma Budowlana EFEKT S.c.


AS-PART firma handlowo-usługowa Joanna Baran

 
Jak dlouho Bylinkář představuje čaj č. 1 pro trávení a Zakázané fráze ve correspondenci s Jak připravit polevu na Velikonoce, která Nasycující masová omáčka pro každou přílohu: perfektní pro velkou rodinu. Jak se jednou provždy Rychlá a chutná pomazánka ze Nejlepší měsíc pro výsadbu narcisů: Jak Zvětšíte a zlepšíte chuť jahod jednoduchým trikem Mýty a realita: Lunární kalendář na 18. dubna: 5 Tři znamení, že život ve zvláštnosti je lepší než společný 8 potravin, které spalují tuk Jak rychle a snadno oloupat vejce: tajemství slavného šéfkuchaře Jak pečovat Jarní ošetření hniloby Густой соевый рецепт: как приготовить кисель Nechtějící klíčky: nedoporučené společníky pro zelí 9 důvodů, proč muži stále 6 domácích prostředků na Skutečný objev: Tajná přísada pro dokonalé kuřecí Krabice od bonbónů: 10 kreativních nápadů na