W dniu 10 marca 2018 r. w Hotelu Blue Diamond Active SPA **** w Nowej Wsi k. Rzeszowa, odbyło się wielkie, włoskie wydarzenie kulinarne - XIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”. Imprezapod patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, Wójta Gminy Trzebownisko, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office, Stowarzyszenia Włoskich Restauracji i Producentów na Świecie „Ciao Italia 2.0” oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2018.
Autorem i pomysłodawcą konkursu był Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania między innymi dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz dla delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.
Arte Culinaria Italiana - to impreza cykliczna, odbywająca się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych, związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących produkty wysokiej jakości. Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych, odbywających się w Polsce, a uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas tego konkursu spotykają się największe autorytety kulinarne, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej .
W ramach dobrej współpracy szkoły z hotelem, zostaliśmy zaproszeni przez kierownika hotelowej restauracji do aktywnego uczestnictwa w tej kulinarnej imprezie. Trzy nasze uczennice: Weronika Rozmus , Wiktoria Hołobowska oraz Aleksandra Panek z klasy II,,D” w zawodzie technik hotelarstwa, pod opieką nauczycielki Anny Piątek były zaangażowane w obsługę konkursu. Zadanie dziewcząt polegało na podawaniu potraw członkom Jury oraz zbieraniu talerzy po konsumpcji. Dziewczęta miały możliwość z bliska oglądać zmagania uczestników, a także porozmawiać z różnymi ważnymi osobami – członkami Jury konkursowego. Poszczególni członkowie Jury w czasie przerw podchodzili do dziewcząt, pytali skąd jesteśmy, z jakiej szkoły oraz czy interesuje ich branża hotelarsko- gastronomiczna, a nawet pytali jakie mają plany na przyszłość.
Atrakcją tej imprezy był też konkurs dla Gwiazd - znanych postaci telewizyjnych. Wystąpiło 6 drużyn m.in. Zygmunt Chajzer i Tomasz Lachowicz, czy Krzysztof i Iwona Ignaczak. Gwiazdy podczas przerw bardzo chętnie pozowały do zdjęć, a niektórzy znaleźli czas na krótką rozmowę . Dla dziewcząt które zaczynają swoją przygodę z hotelarstwem, było to niesamowite przeżycie. W jednym miejscu spotkać tak wiele znanych osób, które do tej pory mogliśmy oglądać jedynie w telewizji. Na zakończenie zostaliśmy zaproszeni na wspólny lunch, a jeden z członków jury Kurt Scheller obdarował naszą Olę swoim fartuchem z autografem, w nagrodę za „uśmiech”. Wróciłyśmy z tego wydarzenia zafascynowane kuchnią włoską, którą zapewne zgłębiać będziemy w szkole podczas „ Kulinarnych inspiracji”.
Uczestnictwo w tego typu imprezie, było dla nas bardzo ciekawym i miłym doświadczeniem. Nasze hotelarki zaprezentowały się bardzo dobrze, swoim zaangażowaniem i profesjonalizmem zwracały uwagę fachowców sztuki kulinarnej.
Opracowała: Anna Piątek