W dniu 20 kwietnia 2016 r. młodzież klasy I „C” (grupa technik hotelarstwa) Zespołu Szkół Technicznych w Kolbuszowej uczestniczyła w wycieczce dydaktycznej do dwóch 4* hoteli: Blue Diamond w Trzebownisku i sieciowego hotelu Hilton Garden Inn w Rzeszowie.
Celem wycieczki było praktyczne zapoznanie uczniów z:
· układem funkcjonalnym pomieszczeń w hotelach,
· zadaniami recepcji właściwej
· zakresem usług świadczonych przez hotele,
· organizacją obsługi gości
Blue Diamond Hotel Active SPA **** w Trzebowniskuto luksusowy hotel, który znajduje się przy trasie Rzeszów - Lublin, 2km od granic Rzeszowa i 1km od lotniska w Jasionce. W ofercie znajdują się komfortowe pokoje (51), sale konferencyjne, sale restauracyjne oraz zaplecze Wellness & SPA wyposażoną w: basen z hydromasażami, łaźnie, sauny, strefę schładzania oraz profesjonalną siłownię. W restauracji SIMPLE można degustować smaczne dania kuchni polskiej i europejskiej. Hotel specjalizuje się także w organizacji imprez okolicznościowych typu: wesela, komunie, chrzciny, Andrzejki, Sylwester, a także konferencji i imprez firmowych.
Po hotelu oprowadzała grupę pani Monika Cisek. Podczas zwiedzania uczniowie mieli możliwość poznania organizacji pracy hotelu, zapoznania się z wyposażeniem pokoi, w tym apartamentu i pokoju dla osób niepełnosprawnych, układem funkcjonalnym i wystrojem jednostek mieszkalnych. Poznaliśmy ofertę usług dodatkowych proponowanych przez hotel a także wyposażenie sali konferencyjnej. W trakcie spotkania czekała na naszych uczniów miła niespodzianka – poczęstunek w formie stołu szwedzkiego w restauracji hotelowej. Na zakończenie wszyscy uczestnicy otrzymali przygotowane wcześniej teczki z materiałami hotelowymi. Wszystkim bardzo podobał się hotel oraz atmosfera jaka w nim panowała.
Hotel Hilton Garden Inn Rzeszówposiada 101 pokoi w tym dwa apartamenty. Wszystkie pokoje wyposażone są w przestronne biurka z regulowanym światłem oraz ergonomicznym krzesłem . Dodatkowym atutem jest bezpłatny dostęp do przewodowego i bezprzewodowego internetu i zdalnego drukowania w każdym pokoju. Na wyposażeniu jest telewizor LCD, lodówka, suszarka, żelazko i deska do prasowania, dodatkowo zestaw do parzenia kawy i herbaty. Pavilion Pantry jest dostępny dla Gości w hallu recepcyjnym przez 24/h, oferuje gorące i zimne posiłki oraz napoje, a także artykuły niezbędne w podróży. Hotel jest doskonałym miejscem na organizacje konferencji oraz spotkań okolicznościowych takich jak: wesela, chrzciny, komunie, imprezy jubileuszowe, bankiety, studniówki, szkolenia. Posiada 9 sal konferencyjnych mogących pomieścić maksymalnie 450 osób. Każda z sal wyposażona jest w najnowsze rozwiązania multimedialne.
W recepcji grupę przyjęła Pani Kasia, która opowiedziała historię hotelu, omówiła pracę recepcji i zaprezentowała podstawowe dokumenty obowiązujące przy rezerwacji usług hotelarskich i rejestracji gości. Po obiekcie oprowadziła nas pani Małgosia, która pokazała uczniom pokoje hotelowe, siłownię restaurację, bar i sale konferencyjne.
Wycieczka edukacyjna była znakomitym połączeniem wiedzy teoretycznej i praktycznej. Pełni nowych wiadomości, pozytywnego nastawienia do pracy w zawodzie hotelarza i z nowymi doświadczeniami wróciliśmy do szkoły. Zdobyta wiedza na pewno zaprocentuje w przyszłości.
Opiekun wycieczki: Elżbieta Gut