Sprawozdanie z Seminarium naukowego pod hasłem: „Zdrowie na talerzu” na temat: „Jedzenie ma znaczenie”, które odbyło się 11 VI 2013r. W ZST w Kolbuszowej.
W dniu 11 VI 2013r. w ZST w Kolbuszowej o godz. 9:30 odbyło się VII seminarium Naukowe na temat: Jedzenie ma znaczenie.
Celem Seminarium jest promocja zdrowego odżywiania w środowisku szkolnym i pozaszkolnym, pokazanie różnicy pomiędzy odżywianiem się a jedzeniem, kształtowanie nawyków zdrowego stylu życia, inspirowanie uczniów do zainteresowania problematyką zdrowego odżywiania.
Tematem tegorocznego seminarium była jakość biologiczna żywności i jej wpływ na zdrowie, szkodliwość żywności przetwarzanej przemysłowo i różnego rodzaju diety.
Na seminarium przybyli zaproszeni Goście w osobach: Poseł na Sejm RP Zbigniew Chmielowiec, Starosta kolbuszowski Józef Kardyś, Prof. Dr hab. Marek Koziorowski, mgr Małgorzata Jemioło – kierownik Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego w Kolbuszowej, Barbara Nycek – Pracownik Sanepidu, pani Barbara Bochaniarz – sekretarz gminy, Józef Futyma – Powiatowy Lekarz Weterynarii, pani Janina Olszowy – regionaliska.
W tematykę seminarium uczestników wprowadziła młodzież: Chmielowiec Ewelina kl. 3 TH i Czepiel Grzegorz, kl. 2 TiH.
Program artystyczny w postaci scenek kabaretowych i piosenki w stylu Rap przygotowali:
Karolina Piechota, Krzysztof Bania, Krystian Rozmus, Faustyna Wąsik, Kuba Ryło, Lidia Fila, Bartłomiej Ciężkowski, Maciej Stąpor, Izabela Kiwak.
Prezentacje multimedialne zaprezentowali uczniowie klasy 2 TiH:
Prezentacje multimedialne zaprezentowali uczniowie klasy 2 TiH:
Karolina Piechota – „Nie zapomnij zdrowych racji od śniadania do kolacji”, Patrycja Zuber – „Dieta nordycka”, Barbara Gradowska i Krzysztof Świder – „Diety i ich wymagania jakościowe i ilościowe”, Dominika Serafin – „Dieta to nie głodówka, ale styl życia”, Angelika Rzeszutek – „ Dieta Cud”.
O wartościach odżywczych miodu opowiedziała nam Bernadeta Bajor z kl. 2 TF/O, której prezentacja multimedialna została nagrodzona w Konkursie Wojewódzkim organizowanym przez Zespół Szkół Spożywczych w Rzeszowie i Podkarpacką Izbę Rolnictwa Ekologicznego. Uroczyste wręczenie nagrody odbyło się na Międzynarodowych Targach Żywności i Produktów Ekologicznych „EKOGALA 2013”, które odbyły się w Rzeszowie na Hali Podpromie w dniach 24-26 V 2013r.
Zaproszeni Goście: Prof. Dr hab. Marek Koziorowski – dziekan Wydziału Biotechnologii.
Uniwersytetu Rzeszowskiego i Pwiatowy Lekarz Weterynarii Józef Futyma oraz Pani Janina Olszowy- regionalistka, znawczyni kuchni lasowiackiej i Pani Barbara Nycek- Pracownik Sanepidu w Kolbuszowej wygłosili ciekawe wykłady na tematy związane ze zdrowym odżywianiem.
Na zakończenie zaproszeni Goście i uczestnicy Seminarium mogli poczęstować się ekologicznymi produktami, które przygotowała młodzież z klas :1E,2TIH,2TFO,3TH ZST w Kolbuszowej. Uczestnicy mogli również zapoznać się z ofertami wydawniczymi książek na temat diet i zdrowego stylu życia. Organizatorzy dziękują bardzo gościom za przybycie i za wystąpienia,a młodzieży za udział w tegorocznym seminarium.
Elżbieta Gut,Jolanta Zwolska