Szkoła Promująca Zdrowie
„Tropem witamin”
Zapraszamy wszystkich chętnych uczniów Zespołu Szkół Technicznych im. Bohaterów Września 1939 r. do udziałuw konkursie na prezentację multimedialną dotyczą zdrowego żywienia pod hasłem: ” Tropem witamin”.
Cele konkursu:
1. Rozwijanie zainteresowań uczniów witaminami oraz problemami zdrowego żywienia
2. Motywowanie uczniów do rozwijania swoich pasji i zainteresowań.
3. Edukacja prozdrowotna i promowanie zdrowego odżywiania
4. Stwarzanie możliwości rywalizacji, wykazanie się wiedzą i umiejętnościami w zakresie przygotowania prezentacji konkursowej.
Organizacja konkursu:
Prace konkursowe należy przesyłać w terminie od 15 marca 2024 r. do 08 kwietnia 2024 r. na adres mailowy:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Wyniki, w postaci listy nazwisk i punktacji zostaną umieszczone na stronie internetowej szkoły i wywieszone przed salą 20 .
Laureaci konkursu otrzymają dyplomy i symboliczne nagrody rzeczowe.
Zapraszamy do udziału w konkursie.
Szczegóły w regulaminie.
Organizatorzy:
Elżbieta Gut, Dorota Markusiewicz
Regulamin konkursu „Tropem witamin”
1. Każdy uczeń może zgłosić jedną pracę konkursową. Prace powinny być wykonane samodzielnie.
2. Przygotowane i przesłane przez Uczestników prezentacje będą oceniane według kryteriów określonych w niniejszym Regulaminie, przez Komisję Konkursową, która wyłoni trzech laureatów Konkursu. Będą to Uczestnicy, którzy otrzymają najwyższą liczbę punktów za prezentację multimedialną.
3. Praca konkursowa powinna spełniać następujące kryteria ogólne:
a. rozmiar – praca powinna być wykonana w programie PowerPoint i zawierać od 15 do maksymalnie 20 slajdów,
b. forma i technika – prezentacja multimedialna,
c. praca powinna być wykonana samodzielnie, pierwszy slajd z metryczką, imieniem i nazwiskiem ucznia, podaniem klasy i szkoły (technikum, szkoła branżowa)
4. Prezentacja multimedialna powinna również spełnić kryteria szczegółowe i obejmować następujące zagadnienia:
- omówienie witamin oraz ich funkcji w organizmie człowieka,
- przedstawienie produktów żywnościowych, które są najbogatszym źródłem witamin,
- omówienie błędów żywieniowych i ich następstw dla zdrowia człowieka,
- omówienie sposobów konserwacji żywności z zachowaniem witamin.
5. OCENA PRAC KONKURSOWYCH
a. zgodność pracy z tematyką konkursu (0 – 5 punktów),
b. oryginalność i kreatywność w ujęciu tematu (0 – 5 punktów),
c. sposób ujęcia tematu (0 – 5 punktów),
d. walory artystyczne, m.in. kompozycja, kolorystyka, technika wykonania (0 – 5 punktów).
6. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi po 20 kwietnia 2024 r.