Aktualności

Aktualności

W piątek 16 marca 2018r odbyły się mistrzostwa szkoły w trójboju siłowym STRONGMAN ZST. Rywalizacja podczas zawodów polegała na wielokrotnym wyciskaniu ½ wagi swojego ciała na ławce poziomej, wielokrotnych przysiadach na suwnicy z obciążeniem ½ masy ciała i w podciąganiu na drążku.

Zgodnie z regulaminem trójboju wszyscy startujący zostali zważeni a o prawidłowy przebieg zawodów zadbali organizatorzy - Ireneusz Stagraczyński, Łukasz Poborca i Małgorzata Chmielowiec.

Po 20 minutach rozgrzewki zaczeły się zmagania w kolejności od najlżejszego do najcięższego zawodnika. Wszyscy chłopcy wzajamnie się dopingowali do walki tak aby uzyskać jak najlepsze wyniki i zdobyć tytuł najsilniejszego ucznia.

Po dwóch godzinach rywalizacji było już wszystko wiadomo. Najsilniejszym uczniem ZST Kolbuszowa w roku 2018 został Bartosz Szczepankiewiczz klasy 3B, drugie miejsce zajął uczeń z klasy 2C Dawid Orzech, a na najniższym stopniu podium uplasował się Sławomir Darłak  z klasy 2a ZSZ.

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy.  


 

Organizatorzy zawodów

Ireneusz Stagraczyński

Łukasz Poborca

Małgorzata Chmielowiec

 
 

 

W dniu 10 marca 2018 r. w Hotelu Blue Diamond Active SPA ****  w Nowej Wsi  k. Rzeszowa,  odbyło  się wielkie, włoskie wydarzenie kulinarne  - XIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”. Imprezapod patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, Wójta Gminy Trzebownisko, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office, Stowarzyszenia Włoskich Restauracji i Producentów na Świecie „Ciao Italia 2.0” oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2018. 

Autorem i pomysłodawcą konkursu był Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania między innymi dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz dla delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.
Arte Culinaria Italiana - to impreza cykliczna, odbywająca się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych, związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących produkty wysokiej jakości. Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych, odbywających się w Polsce, a uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas tego konkursu spotykają się największe autorytety kulinarne, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej .

W ramach dobrej współpracy szkoły z hotelem, zostaliśmy zaproszeni przez kierownika hotelowej restauracji do aktywnego uczestnictwa w tej kulinarnej imprezie. Trzy nasze uczennice: Weronika Rozmus , Wiktoria Hołobowska oraz Aleksandra Panek z klasy II,,D” w zawodzie technik hotelarstwa, pod opieką nauczycielki Anny Piątek były zaangażowane w obsługę konkursu.  Zadanie dziewcząt polegało na  podawaniu potraw członkom Jury oraz zbieraniu talerzy po konsumpcji. Dziewczęta miały możliwość z bliska oglądać zmagania uczestników, a także porozmawiać z  różnymi ważnymi osobami – członkami  Jury konkursowego. Poszczególni członkowie Jury w czasie przerw podchodzili do dziewcząt, pytali skąd jesteśmy, z jakiej szkoły oraz czy interesuje ich branża hotelarsko- gastronomiczna, a nawet pytali jakie mają plany na przyszłość.
           Atrakcją tej imprezy był też konkurs dla Gwiazd - znanych postaci telewizyjnych. Wystąpiło 6 drużyn m.in. Zygmunt Chajzer i Tomasz Lachowicz, czy Krzysztof i Iwona Ignaczak. Gwiazdy podczas przerw bardzo chętnie pozowały do zdjęć, a niektórzy znaleźli czas na krótką rozmowę . Dla dziewcząt które zaczynają swoją przygodę z hotelarstwem, było to niesamowite przeżycie. W jednym miejscu spotkać  tak wiele znanych osób, które do tej pory mogliśmy oglądać jedynie w telewizji. Na zakończenie zostaliśmy zaproszeni na wspólny lunch, a jeden z członków jury Kurt Scheller obdarował naszą Olę swoim fartuchem z autografem, w nagrodę za „uśmiech”.  Wróciłyśmy z tego wydarzenia zafascynowane kuchnią włoską,  którą zapewne zgłębiać będziemy w szkole podczas „ Kulinarnych inspiracji”.

Uczestnictwo w tego typu imprezie, było dla nas bardzo ciekawym i miłym doświadczeniem. Nasze hotelarki zaprezentowały się bardzo dobrze, swoim zaangażowaniem i profesjonalizmem zwracały uwagę fachowców sztuki kulinarnej.

 

Opracowała: Anna Piątek

GALERIA ZDJĘĆ

 

W grudniu 2017 r., w godzinach porannych doszło do pożaru stolarni w OstrowachBaranowskich. Właścicielem tej stolarni jest nasz były uczeń Mateusz Parys. Ogień strawił dach i strop budynku, instalację, okna, drzwi oraz urządzenia, które znajdowały się w środku m.in. pilarko-frezarki, strugarki oraz drobny sprzęt stolarski. Swój warsztat stolarski Mateusz prowadzi od około dwóch lat i w swoją firmę włożył nie tylko całe serce, ale i sporo pieniędzy. Społeczność szkolna w obliczu tej tragedii nie pozostała obojętna. Przeprowadziliśmy zbiórkę pieniędzy wśród grona pedagogicznego oraz pracowników szkoły jak również wśród uczniów. Na naszą prośbę zareagowali również Rodzice, którzy podczas wywiadówki szkolnej wrzucali pieniążki do puszki. Zebraliśmy łącznie tysiąc pięćset złotych . Pieniądze przekazaliśmy bezpośrednio Mateuszowi który, był bardzo wzruszony . Mateusz my nadal pamiętamy twoje zaangażowanie w życie szkoły, twoje rysunki zdobią jej mury i  przynajmniej w ten sposób chcieliśmy Cię wesprzeć w tych trudnych chwilach.

Opiekunowie wolontariatu:

Anna Leśniowska Boroń

Anna Piątek

            W dniu 6 marca 2018 roku klasy 2 D i 3 C (technik hotelarstwa) pod opiekąmgr inż. Elżbiety  Gut wzięły udział w„Ciekawej Lekcji” na temat„Najważniejsze zabytki i atrakcje turystyczne Chin”. Lekcję poprowadziłapani Qinghai Zhang-Żyracka – asystent w Katedrze Filologii Wydziału Administracji i Nauk Społecznych Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie.

 

            Młodzież poszerzyła swoją wiedzę teoretyczną dotyczącą kultury Chin, najważniejszych zabytków oraz poznała podstawowe znaki chińskie i zasady tworzenia wyrazów. W części praktycznej uczniowie nauczyli się liczyć do 10 i odczytywać ze znaków właściwe liczby. Pani Quinghai zaprezentowała także kuchnię chińską oraz pokazała sposób jedzenia pałeczkami. Po zakończonej lekcji grupa uczennic szczególnie zainteresowanych miała okazję nauczyć się tej sztuki pod okiem wspaniałej instruktorki.

Taka lekcja na długo zostanie w naszej pamięci.

GALERIA ZDJĘĆ