Aktualności

Aktualności

 

 

 

Komunikat dyrektora CKE z 6 grudnia 2023 r. w sprawie materiałów i przyborów pomocniczych, z których mogą korzystać zdający w części praktycznej egzaminu zawodowego w sesji 2024 ZIMA 

https://cke.gov.pl/images/_KOMUNIKATY/4.%20Komunikat%20o%20pomocach-cz.praktyczna%20-PP2019.pdf

 
 
 
 

 

 

Regulamin Szkolnego Konkursu Wiedzy o wybranych Krajach Europejskich  z języka angielskiego 

dla klas I - V Technikum i I-III Szkoły Branżowej

 

1.Organizatorem  konkursu  jest  Zespół Szkół Technicznych im. Bohaterów Września 1939 r. w Kolbuszowej.  

2.Konkurs skierowany jest do uczniów klas I- V Technikum oraz I-III Szkoły Branżowej.

  1. Cele konkursu: 

 ·promocja wiedzy o wybranych anglojęzycznych krajach Europejskich; 

 ·kształtowanie umiejętności poszukiwania informacji na temat wyżej wymienionych krajów;  

·kształtowanie proeuropejskich postaw;  

·promowanie wśród uczniów znajomości języka angielskiego;  

·pogłębianie wiedzy związanej z krajami angielskiego obszaru językowego; 

·uwrażliwienie na różnice w kulturze, kształtowanie w uczniach pozytywnych postaw tolerancji i otwartości na inne narody.  

  1. Konkurs  w formie testu odbędzie  się  w  poniedziałek 8  stycznia  2024  roku  w Zespole Szkół Technicznych im. Bohaterów Września 1939 r. w Kolbuszowej                            (sala nr 28 , lekcja 2, przewidywany czas trwania około 45 minut).

5.Zgłoszenia chętnych uczniów należy kierować do opiekunów I. Sekman oraz J.Czachor do środy tj. 05.01.2024 r.

6.Przystępując do konkursu, uczestnicy wyrażają zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych i wizerunku przez Organizatora w rozumieniu ustawy z dnia 29 sierpnia  1997  roku  o  ochronie  danych  osobowych  (Dz.U.Nr  133  poz.  883 z  1997). 

ZGŁOSZENIA UCZNIÓW PRZYJMUJEMY

DO 05 stycznia 2024 ROKU

  

ORGANIZACJA KONKURSU: 

KONKURS przeprowadzony  będzie w formie pisemnego testu, który każdy uczestnik rozwiązuje indywidualnie. Ilość zdobytych punktów decyduje o  miejscu w konkursie.  

Zakres wiedzy i umiejętności:  

Przygotowania do konkursu powinny być oparte przede wszystkim na ciekawości świata, wiedzy zdobytej w szkole, informacjach zawartych na plakatach - znajdujących się na wystawie na górnym korytarzu w szkole. Dodatkowo uczestnicy zapoznają się z zagadnieniami o wybranych krajach europejskich znajdujących się na następujących stronach WWW:

https://www.britannica.com/place/United-Kingdom

https://www.national-geographic.pl/traveler/artykul/ciekawostki-o-wielkiej-brytanii-interesujace-fakty-kulturalne-historyczne-i-turystyczne

https://www.britannica.com/place/Ireland

 

Wiedza o wybranych krajach (Walia, Szkocja, Irlandia i Anglia) obejmuje podstawowe informacje, np.: nazwy krajów i ich stolic, sławni ludzie, znane miejsca, rozpoznawanie flag, słynne budowle, zabytki, muzyka, znane baśnie, legendy itp. 

Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwać będzie jury.

Przewidziane są dyplomy i nagrody za zajęcie trzech pierwszych miejsc.

Wyniki konkursu zostaną umieszczone na stronie internetowej szkoły.

 

SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W KONKURSIE! 

Justyna Czachor – nauczyciel języka angielskiego 

Ilona Sekman – nauczyciel języka angielskiego 

Beata Kitrys – nauczyciel języka angielskiego

  


 

Mikołajki szkolne


 

6. grudnia, jak co roku naszą szkołę odwiedził niezwykły gość. 

Mikołaj przyniósł podarunki dla wszystkich uczniów, nauczycieli i pracowników szkoły. W rozdawaniu upominków pomagały mu dwa  śliczne elfy. 

Dokumentację z wizyty Mikołaja znajdziecie w galerii.

 

Mikołaju, dziękujemy, że o nas zawsze pamiętasz :)


 

Mikołaja zaprosili:

Samorząd Uczniowski
z opiekunami


 

 

 

W trzecim tygodniu naszych praktyk przenieśliśmy się w świat restauracyjnej obsługi, ucząc się wszystkich aspektów odpowiedzialności za przygotowanie i serwowanie kolacji. Każdego dnia o 13:30 byliśmy gotowi do pracy, przygotowując bufet na obiadokolację oraz starając się, by kuchnia była w nieskazitelnej czystości przed przybyciem gości.

Nasz dzień rozpoczynał się od wytarcia stołów, podłączenia urządzeń do prądu i pomocy w przygotowaniu dań na kolację. Wystawialiśmy potrawy na bufet, starannie nakrywając stoły i dbając o każdy szczegół, by restauracja prezentowała się perfekcyjnie. Obsługa gości była priorytetem, dlatego zawsze staraliśmy się zachować uprzejmość i profesjonalizm w każdym kontakcie.

Nasze zadania obejmowały także zbieranie naczyń od gości, wkładanie ich do zmywarki oraz utrzymanie restauracji w czystości. Po zakończeniu posiłków, przystępowaliśmy do końcowego sprzątania. Myliśmy naczynia, sprzątaliśmy stoliki, a także porządkowaliśmy podłogi, dbając o każdy zakamarek przestrzeni restauracyjnej.

 

 

 

To była intensywna nauka, która nauczyła nas wielu praktycznych umiejętności i pokazała, jakie wyzwania niesie praca w branży gastronomicznej. Uczymy się i rozwijamy z każdym dniem, czekając z niecierpliwością na kolejne doświadczenia, jakie przyniesie następny tydzień naszych praktyk.

Uczestnicy projektu

Polish English French German Italian Russian

 

 

 

 

Losowe zdjęcie

Osób online

Odwiedza nas 416 gości oraz 0 użytkowników.

Firmy przyjazne szkole














 



 


 




PPUH Zakład Krawiecki S.C. Margo


Meble i wyroby z drewna E.Kołodziej


Pług - Spółdzielnia Pracy Handlowo - Produkcyjna


Firma Budowlana EFEKT S.c.


AS-PART firma handlowo-usługowa Joanna Baran