Dnia 8 czerwca 2016 r. młodzież klasy I „C” (grupa technik hotelarstwa) Zespołu Szkół Technicznych w Kolbuszowej uczestniczyła w wycieczce dydaktycznej do 3* Hotelu Dworek w Kolbuszowej.Bardzo miłą niespodzianką było przywitanie grupy przez ubiegłoroczną absolwentkę naszej szkoły Bernatkę Bajor – od roku pracującą w dziale recepcji. Benia zapoznała naszych uczniów z zadaniami recepcji, opowiedziała o jej pierwszych doświadczeniach i zaletach pracy w bezpośrednich relacjach z gościem hotelowym. Pokazała nam pokoje hotelowe, apartament biznesowy i małżeński oraz kuchnię hotelową. Uczniowie poznali wyposażenie pokoi, ich układ funkcjonalny oraz wystrój jednostek mieszkalnych.
Do pracy w dziale recepcji hotelu przygotowuje się też tegoroczna absolwentka naszej szkoły Magda Blicharz, która pod okiem Bernatki odbywała wstępny staż.
Serdecznie dziękujemy naszym absolwentkom za bardzo miłe i ciepłe przyjęcie, przekazanie cennych informacji oraz oprowadzenie po hotelu.
Elżbieta Gut
oraz uczniowie kl. I technikum hotelarskiego
Kolbuszowscy strzelcy brali udział w Międzynarodowych Ćwiczeniach Anakonda 2016.
W Ośrodku Szkolenia Górskiego w Trzciańcu oraz na zaporze wodnej w Solinie przeprowadzono epizody praktycznego Regionalnego Ćwiczenia Obronnego w ramach największych ćwiczeń wojskowych Anakonda 2016
http://anakonda.do.wp.mil.pl/pl/1_507.html
http://21bsp.wp.mil.pl/pl/1_887.html
http://wiadomosci.onet.pl/rzeszow/regionalne-cwiczenia-obronne-2016-w-trzciancu-i-solinie/1tnpeh
https://www.youtube.com/watch?v=-g5r6jL6HKI
W dniu 1 czerwca 2016 r. klasa I „C” zorganizowała Szkolny Dzień Zdrowia. Odbył się konkurs wiedzy o zdrowiu pod hasłem „Wiem co jem”, w którym wzięło udział 25 uczniów z klas I i II. Największą wiedzę z tej dziedziny zaprezentowali: Patrycja Sitko, Wiktoria Drewnicka, Anna Mazan, Dorota Starzec, Ewa Rząsa z kl. I „C” oraz Mateusz Oleniacz, Daniel Bąk i Bartłomiej Partyka z kl. II „C”. Do konkursu literackiego zgłosiła się tylko jedna osoba – Paulina Sikora z kl. III „E”, która w ciągu 15 min napisała bardzo ciekawy referat na temat zdrowego stylu życia. Chętni uczniowie z kl. I „C” przygotowali plakaty na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, które zostały zaprezentowane na korytarzu szkolnym. Na wszystkich przerwach w tym dniu w sali 20 odbywało się badanie tętna i ciśnienia tętniczego krwi oraz obliczanie wskaźnika BMI na podstawie pomiaru wzrostu i wagi ciała. Podsumowaniem działań promujących zdrowie była degustacja kanapek, koktajli i drobnych przekąsek przygotowanych przez grupę uczennic technikum hotelarskiego, na którą zostali zaproszeni zarówno nauczyciele jak i uczniowie.
Dziękuję wszystkim uczniom biorącym udział w przygotowaniu imprezy, uczestnikom konkursów gratuluję wiedzy a wszystkich uczniów naszej szkoły zachęcam do wdrażania zasad zdrowego odżywiania i większej aktywności fizycznej.
Elżbieta Gut
W dniu 3 czerwca 2016r. uczniowie klas I i III Technikum Drzewnego oraz II Technikum Budowlanego wraz z opiekunami W. Mazurkiem ,
M. Woźniakiem i B. Durakiem uczestniczyli w wycieczce dydaktycznej do Fabryki Mebli - BRW w Mielcu.
Młodzież została zaznajomiona ze strukturą organizacyjną przedsiębiorstwa , zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy i etapami produkcji mebli z
· płyt pilśniowych MDF,
· płyt wiórowych,
Uczniowie mieli możliwość zapoznania się z budową i zasadą działania maszyn, obrabiarek i urządzeń, linii produkcyjnych oraz obrabiarek CNC, wykorzystywanych w procesach technologicznych i produkcyjnych.
Zaobserwowali również etapy montażu, a także pakowanie i magazynowanie mebli , ich transport oraz gospodarkę odpadami.
W. Mazurek
25 maja 2016 r. w Zespole Szkół Technicznych w Kolbuszowej odbyły się warsztaty dla młodzieży na temat „ Elektrośmiecie są groźne” .Zajęcia dla klasy I a ZSZ oraz I C prowadziła Pani Krystyna Dec z fundacji na rzecz walki z odpadami „ Czysta ziemia”. Warsztatach rozpoczęły się od wypełnienia ankiety wiedzowej, następnie młodzież pracowała w grupach opracowując tematy:
1. Dlaczego elektrośmieci są groźne?
2. Szkodliwe związki w sprzętach i urządzeniach elektrycznych.
3.Zagrożenia elektrośmieciami dla człowieka.
4. Przepisy prawne krajowe i unijne- poziom odzysku ZSEE do 2020r.
5. Prawa i obowiązki konsumentów i producentów sprzętu elektronicznego i elektrycznego- unieszkodliwianie niebezpiecznych substancji.
6.Oszczędność surowców i energii.
W dalszej części zajęć uczniowie obejrzeli prezentacje multimedialne „ Zużyty Sprzęt Elektryczny i Elektroniczny” oraz
„ Zbieraj ,Segreguj, Edukuj, Eliminuj” zgodne z założeniami fundacji Czysta Ziemia.
Na zakończenie młodzież wypełniła ankiety celem porównania wiedzy o elektrośmieciach przed i po zajęciach oraz utrwalenia wiedzy i dobrych nawyków w zakresie postępowania z elektrośmieciami.
Dorota Markusiewicz, Glżbieta Gut
W dniu 25 maja 2016 roku grupa 42 uczniów kształcących się w zawodzie technik budownictwa oraz monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie, uczestniczyła w szkoleniu zawodowym, które przeprowadzili przedstawiciele firmy Velux. Miało ono na celu poszerzyć wiedzę uczniów na temat zasad montażu okien dachowych.
W pierwszej części szkolenia uczniowie uzyskali informacje dotyczące 25 lat istnienia firmy Velux – czołowego producenta okien dachowych i jej produktów.
W drugiej części młodzież mogła zobaczyć na żywo od podstaw montaż okna dachowego wraz z kołnierzem uszczelniającym. Potwierdzeniem nabytych umiejętności będą certyfikaty, które firma wystawi uczniom uczestniczącym w szkoleniu.
Ta innowacyjna lekcja została bardzo pozytywnie odebrana przez uczniów, którzy wykazywali się dużą aktywnością i skupieniem w trakcie jej trwania. Dla najbardziej zaangażowanych firma przygotowała upominki.
Serdecznie dziękujemy firmie Velux za możliwość zorganizowania spotkania uczniom naszej szkoły z fachowcami w zakresie montażu akcesoriów dachowych oraz przekazanie okna do celów dydaktycznych.
Organizatorzy : Dariusz Kopera, Marian Woźniak
Dzień Zdrowia realizowany w ramach programu Szkoły Promującej Zdrowie
w Zespole Szkół Technicznych w Kolbuszowej
Data realizacji 01.06.2016 r.
Cele szczegółowe podejmowanych działań:
· Nabywanie przez uczniów prozdrowotnych nawyków żywieniowych
· Wdrażanie uczniów do spędzania czasu wolnego w sposób aktywny i bezpieczny oraz działań na rzecz zdrowia własnego i innych
· Umożliwienie uczniom rozwoju ich potencjału fizycznego, psychicznego, społecznego i duchowego oraz wzmacnianie ich poczucia własnej wartości
· Wyposażanie uczniów w wiedzę i umiejętności niezbędne do podejmowania właściwych wyborów żywieniowych
· Włączanie do działań szkoły, szkolną służbę zdrowia, zwłaszcza do edukacji zdrowotnej
Do realizacji podejmowanych działań prozdrowotnych włączeni zostaną wszyscy chętni uczniowie i nauczyciele.
Szczegółowy program realizacji podejmowanych działań prozdrowotnych:
Odwiedza nas 1082 gości oraz 0 użytkowników.