Sprawozdanie z Seminarium Naukowego

„Nie należy jeść, należy się odżywiać”

 

W dniu 28 marca w Zespole Szkół Technicznych odbyło się VI Powiatowe  Seminarium Naukowe pod hasłem: „Zdrowie na talerzu”. W bieżącym roku szkolnym tematem przewodnim było zagadnienie „Nie należy jeść, należy się odżywiać”.

Spośród zaproszonych gości swoją obecnością zaszczycili nas: prof. Marek Koziorowski – dziekan Zamiejscowego Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, prof. dr hab. inż. Leszek Woźniak – prorektor ds. kształcenia na Politechnice Rzeszowskiej, starosta kolbuszowski – Józef Kardyś , mgr Elżbieta Mikołajczyk – dyrektor Poradni Pedagogiczno – Psychologicznej, lekarz medycyny – Krystyna Noga – ZOL w Kolbuszowej, mgr Małgorzata Jemioło  kierownik  ZOL w Kolbuszowej,  nadleśniczy Nadleśnictwa Kolbuszowa mgr inż. Eryk Maziarski, mgr Elżbieta Marszałek – członek Zarządu Okręgu Podkarpackiego LOP w Rzeszowie, pani Barbara Nycek - pracownik ds. oświaty zdrowotnej i promocji  zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kolbuszowej, Hanna Lenart – higienistka  szkolna oraz pan Wojciech Sowiński przedstawiciel firmy Probiotics Polska.

Na uroczystości obecni byli także  nauczyciele i uczniowie z gimnazjum nr 1 i nr 2 w Kolbuszowej, z gimnazjum w  Kupnie oraz z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni.

 

Uroczystość rozpoczął Dyrektor mgr Ryszard Zieliński witając przybyłych gości, nauczycieli i uczniów. Następnie uczennice kl. III Technikum Hotelarskiego wprowadziły wszystkich zebranych w tematykę seminarium, przekazując najważniejsze informacje o składnikach odżywczych, dodatkach nieżywnościowych dodawanych do żywności , zasadach żywienia i wskazówkach do hasła tegorocznego seminarium, które  zamieszczone były na przygotowanych przez uczennice plakatach.  Uczniowie kl. III Technikum Informatycznego zaprezentowali scenkę kabaretową o żywieniu, a uczennice kl. I Technikum Hotelarskiego wyśpiewały problemy żołądka, jakie opisał w wierszu Jan Brzechwa i uzasadniały, dlaczego lubią zdrowo się odżywiać.

 

Najważniejszym punktem uroczystości były wykłady zaproszonych gości. Prof. dr hab. Marek Koziorowski opowiadał o. „Wykorzystaniu  biotechnologii w produkcji żywności,” a prof. dr hab. Leszek Woźniak  o  „Żywności modyfikowanej genetycznie i jej wpływie na nasze zdrowie”.

Pani mgr inż. Agnieszki Panek absolwentka Wydziału Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie wygłosiła  wykład nt. „Witaminomania” a Pan Wojciech Sowiński z firmy Probiotics Polska  opowiadał o tym, że, „Zdrowa żywność zaczyna się od gleby”.

 

Kolejnym wydarzeniem w przebiegu  naszego seminarium była degustacja potraw przygotowanych przez chętnych uczniów z klas III TH, III LP, IV TO, która była połączona z konkursem na  najzdrowsze wyroby kulinarne. Spośród potraw wytypowanych przez zaproszonych gości, certyfikaty „zdrowych „ otrzymały: Sylwia Pakłos z kl III TH za pierogi ze szpinakiem, Aleksandra Magda z kl. III LP za ser żółty własnej produkcji, Aneta Maciąg z kl. III LP za ser biały, Ewa Skrzypczak z kl. III TH za ciasteczka otrębowe, Paulina Komaniecka z kl. III TH za ciasteczka z jabłkami i marchewką, Joanna Augustyn z kl. III TH  za pastę serową z migdałami,  Aneta Pikor  z kl. III TH za zdrową sałatkę, Barbara Opiela z kl. IV TO  i Patrycja Książek z kl. III LP za chleb wiejski, Aleksandra Mazur z kl. III TH  za domowy chleb na zakwasie.

W ramach Seminarium Naukowego odbył się także konkurs plastyczny na plakat i hasło reklamowe dotyczące tematyki seminarium. Zaproszeni goście dokonali oceny prac plastycznych przygotowanych przez uczniów i przyznali następującą kolejność: I miejsce Ewelina Kwaśnik z kl. III TH, II miejsce  Monika Augustyn z kl. III TH, III miejsce Marzena Surowiec z kl. IV TO, IV miejsce Sylwia Cisek z kl. IV TO, V miejsce Joanna Starzec z kl. III TH. Wszystkie uczennice otrzymały pamiątkowe dyplomy i podziękowania za przygotowane bardzo ciekawie prace plastyczne.

Na podsumowanie Seminarium wszystkim zaproszonym gościom zostały wręczone pamiątkowe stroiki świąteczne przygotowane przez uczniów naszej szkoły.

 

A oto wskazówki do hasła: „Nie należy jeść, należy się odżywiać”

 

Zasada 1. Nie jedz niczego, czego Twoja prababka nie uznałaby za jedzenie.

W supermarketach znajdują się setki produktów pozornie żywnościowych, w których nasi przodkowie nie rozpoznaliby żywności: śniadaniowe batony zbożowe z białymi żyłkami mającymi kojarzyć się z mlekiem, ale oczywiście nie mające z mlekiem nic wspólnego, produkty seropodobne nie pochodzące od krowiego mleka, ciasteczka z nadzieniem kremopodobnym, które nigdy się nie psują.

 

Zasada 2. Unikaj produktów zawierających więcej niż pięć składników, zawierających nieznane składniki, albo takie, które mają nazwy niemożliwe do wymówienia, zawierające syrop skrobiowy o wysokim stężeniu fruktozy.

W rezultacie działań naukowców, którzy chcą uczynić tradycyjne pokarmy bardziej pożywnymi, pokarmy te stają się bardziej skomplikowane i złożone, ale niekoniecznie dobre dla zdrowia.

 

Zasada 3. Unikaj produktów opatrzonych informacjami o zaletach zdrowotnych.

Zasadniczo tylko duzi producenci żywności posiadają odpowiednie środki, by móc umieszczać na swoich produktach zatwierdzone przez odpowiedni urząd informacje o ich zaletach zdrowotnych. Są to najczęściej produkty będące wytworami  błędnej nauki a nie dietetyzmu.

 

Zasada 4. W supermarketach wybieraj produkty z działów znajdujących się na obrzeżach sklepu i unikaj tych ze środka.

Produkty żywności przetworzonej dominują na półkach w centralnych miejscach, a produkty świeże – mleko i przetwory mleczne, warzywa i owoce, mięso i ryby – z reguły wzdłuż ścian. A najlepiej jeśli to możliwe nie kupuj w supermarketach!

 

Zasada 5. Jedz przede wszystkim pokarmy pochodzenia roślinnego, a szczególnie ich części zielone. Mają najwięcej antyoksydantów i pomagają likwidować niebezpieczne substancje chemiczne, także te rakotwórcze.

 

Zasada 6. Jedz płody rolne z dobrych upraw i zdrowej gleby. Jedz produkty z upraw i hodowli ekologicznych. Kupuj warzywa i owoce bezpośrednio w gospodarstwach lub na lokalnych targowiskach.

 

Zasada 7. Jedz to, co dzikie, kiedy tylko jest to możliwe.

Dwie najbardziej odżywcze rośliny na świecie to dziko rosnące chwasty: komosa biała i portulaka. Zawierają znacznie więcej różnych fito związków i kwasów tłuszczowych omega-3 niż ich odmiany uprawiane przez człowieka.

 

Zasada 8. Paliwa dla własnego organizmu nie kupuj w tym samym miejscu, w którym kupujesz paliwo do samochodu.

Stacje benzynowe stały się stacjami produktów otrzymanych z przetwarzania kukurydzy (zmodyfikowanej genetycznie): na zewnątrz etanol dla samochodu, w środku syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy dla kierowców i pasażerów.

 

Zasada 9. Jedzenie przyrządzaj własnoręcznie, a jeżeli to możliwe uprawiaj ogródek.

 

Zasada 10. Jedz powoli, świadomie,  odbieraj sygnały od swojego przewodu pokarmowego.

 

Na podstawie literatury opracowała:    Elżbieta Gut

 

Polish English French German Italian Russian

 

 

 

 

Losowe zdjęcie

Osób online

Odwiedza nas 746 gości oraz 0 użytkowników.

Firmy przyjazne szkole














 



 


 




PPUH Zakład Krawiecki S.C. Margo


Meble i wyroby z drewna E.Kołodziej


Pług - Spółdzielnia Pracy Handlowo - Produkcyjna


Firma Budowlana EFEKT S.c.


AS-PART firma handlowo-usługowa Joanna Baran