Sprawozdanie z Seminarium Naukowego
„Nie należy jeść, należy się odżywiać”
W dniu 28 marca w Zespole Szkół Technicznych odbyło się VI Powiatowe Seminarium Naukowe pod hasłem: „Zdrowie na talerzu”. W bieżącym roku szkolnym tematem przewodnim było zagadnienie „Nie należy jeść, należy się odżywiać”.
Spośród zaproszonych gości swoją obecnością zaszczycili nas: prof. Marek Koziorowski – dziekan Zamiejscowego Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, prof. dr hab. inż. Leszek Woźniak – prorektor ds. kształcenia na Politechnice Rzeszowskiej, starosta kolbuszowski – Józef Kardyś , mgr Elżbieta Mikołajczyk – dyrektor Poradni Pedagogiczno – Psychologicznej, lekarz medycyny – Krystyna Noga – ZOL w Kolbuszowej, mgr Małgorzata Jemioło kierownik ZOL w Kolbuszowej, nadleśniczy Nadleśnictwa Kolbuszowa mgr inż. Eryk Maziarski, mgr Elżbieta Marszałek – członek Zarządu Okręgu Podkarpackiego LOP w Rzeszowie, pani Barbara Nycek - pracownik ds. oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kolbuszowej, Hanna Lenart – higienistka szkolna oraz pan Wojciech Sowiński przedstawiciel firmy Probiotics Polska.
Na uroczystości obecni byli także nauczyciele i uczniowie z gimnazjum nr 1 i nr 2 w Kolbuszowej, z gimnazjum w Kupnie oraz z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni.
Uroczystość rozpoczął Dyrektor mgr Ryszard Zieliński witając przybyłych gości, nauczycieli i uczniów. Następnie uczennice kl. III Technikum Hotelarskiego wprowadziły wszystkich zebranych w tematykę seminarium, przekazując najważniejsze informacje o składnikach odżywczych, dodatkach nieżywnościowych dodawanych do żywności , zasadach żywienia i wskazówkach do hasła tegorocznego seminarium, które zamieszczone były na przygotowanych przez uczennice plakatach. Uczniowie kl. III Technikum Informatycznego zaprezentowali scenkę kabaretową o żywieniu, a uczennice kl. I Technikum Hotelarskiego wyśpiewały problemy żołądka, jakie opisał w wierszu Jan Brzechwa i uzasadniały, dlaczego lubią zdrowo się odżywiać.
Najważniejszym punktem uroczystości były wykłady zaproszonych gości. Prof. dr hab. Marek Koziorowski opowiadał o. „Wykorzystaniu biotechnologii w produkcji żywności,” a prof. dr hab. Leszek Woźniak o „Żywności modyfikowanej genetycznie i jej wpływie na nasze zdrowie”.
Pani mgr inż. Agnieszki Panek absolwentka Wydziału Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie wygłosiła wykład nt. „Witaminomania” a Pan Wojciech Sowiński z firmy Probiotics Polska opowiadał o tym, że, „Zdrowa żywność zaczyna się od gleby”.
Kolejnym wydarzeniem w przebiegu naszego seminarium była degustacja potraw przygotowanych przez chętnych uczniów z klas III TH, III LP, IV TO, która była połączona z konkursem na najzdrowsze wyroby kulinarne. Spośród potraw wytypowanych przez zaproszonych gości, certyfikaty „zdrowych „ otrzymały: Sylwia Pakłos z kl III TH za pierogi ze szpinakiem, Aleksandra Magda z kl. III LP za ser żółty własnej produkcji, Aneta Maciąg z kl. III LP za ser biały, Ewa Skrzypczak z kl. III TH za ciasteczka otrębowe, Paulina Komaniecka z kl. III TH za ciasteczka z jabłkami i marchewką, Joanna Augustyn z kl. III TH za pastę serową z migdałami, Aneta Pikor z kl. III TH za zdrową sałatkę, Barbara Opiela z kl. IV TO i Patrycja Książek z kl. III LP za chleb wiejski, Aleksandra Mazur z kl. III TH za domowy chleb na zakwasie.
W ramach Seminarium Naukowego odbył się także konkurs plastyczny na plakat i hasło reklamowe dotyczące tematyki seminarium. Zaproszeni goście dokonali oceny prac plastycznych przygotowanych przez uczniów i przyznali następującą kolejność: I miejsce Ewelina Kwaśnik z kl. III TH, II miejsce Monika Augustyn z kl. III TH, III miejsce Marzena Surowiec z kl. IV TO, IV miejsce Sylwia Cisek z kl. IV TO, V miejsce Joanna Starzec z kl. III TH. Wszystkie uczennice otrzymały pamiątkowe dyplomy i podziękowania za przygotowane bardzo ciekawie prace plastyczne.
Na podsumowanie Seminarium wszystkim zaproszonym gościom zostały wręczone pamiątkowe stroiki świąteczne przygotowane przez uczniów naszej szkoły.
A oto wskazówki do hasła: „Nie należy jeść, należy się odżywiać”
Zasada 1. Nie jedz niczego, czego Twoja prababka nie uznałaby za jedzenie.
W supermarketach znajdują się setki produktów pozornie żywnościowych, w których nasi przodkowie nie rozpoznaliby żywności: śniadaniowe batony zbożowe z białymi żyłkami mającymi kojarzyć się z mlekiem, ale oczywiście nie mające z mlekiem nic wspólnego, produkty seropodobne nie pochodzące od krowiego mleka, ciasteczka z nadzieniem kremopodobnym, które nigdy się nie psują.
Zasada 2. Unikaj produktów zawierających więcej niż pięć składników, zawierających nieznane składniki, albo takie, które mają nazwy niemożliwe do wymówienia, zawierające syrop skrobiowy o wysokim stężeniu fruktozy.
W rezultacie działań naukowców, którzy chcą uczynić tradycyjne pokarmy bardziej pożywnymi, pokarmy te stają się bardziej skomplikowane i złożone, ale niekoniecznie dobre dla zdrowia.
Zasada 3. Unikaj produktów opatrzonych informacjami o zaletach zdrowotnych.
Zasadniczo tylko duzi producenci żywności posiadają odpowiednie środki, by móc umieszczać na swoich produktach zatwierdzone przez odpowiedni urząd informacje o ich zaletach zdrowotnych. Są to najczęściej produkty będące wytworami błędnej nauki a nie dietetyzmu.
Zasada 4. W supermarketach wybieraj produkty z działów znajdujących się na obrzeżach sklepu i unikaj tych ze środka.
Produkty żywności przetworzonej dominują na półkach w centralnych miejscach, a produkty świeże – mleko i przetwory mleczne, warzywa i owoce, mięso i ryby – z reguły wzdłuż ścian. A najlepiej jeśli to możliwe nie kupuj w supermarketach!
Zasada 5. Jedz przede wszystkim pokarmy pochodzenia roślinnego, a szczególnie ich części zielone. Mają najwięcej antyoksydantów i pomagają likwidować niebezpieczne substancje chemiczne, także te rakotwórcze.
Zasada 6. Jedz płody rolne z dobrych upraw i zdrowej gleby. Jedz produkty z upraw i hodowli ekologicznych. Kupuj warzywa i owoce bezpośrednio w gospodarstwach lub na lokalnych targowiskach.
Zasada 7. Jedz to, co dzikie, kiedy tylko jest to możliwe.
Dwie najbardziej odżywcze rośliny na świecie to dziko rosnące chwasty: komosa biała i portulaka. Zawierają znacznie więcej różnych fito związków i kwasów tłuszczowych omega-3 niż ich odmiany uprawiane przez człowieka.
Zasada 8. Paliwa dla własnego organizmu nie kupuj w tym samym miejscu, w którym kupujesz paliwo do samochodu.
Stacje benzynowe stały się stacjami produktów otrzymanych z przetwarzania kukurydzy (zmodyfikowanej genetycznie): na zewnątrz etanol dla samochodu, w środku syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy dla kierowców i pasażerów.
Zasada 9. Jedzenie przyrządzaj własnoręcznie, a jeżeli to możliwe uprawiaj ogródek.
Zasada 10. Jedz powoli, świadomie, odbieraj sygnały od swojego przewodu pokarmowego.
Na podstawie literatury opracowała: Elżbieta Gut