Sprawozdanie z imprez szkolnych i powiatowych związanych z promocją zdrowego stylu  życia i odżywiania, które odbyły się w Zespole Szkół Technicznych w Kolbuszowej  w roku szkolnym 2009/10 w ramach Programu Szkoły Promującej Zdrowie

 

Pierwszą imprezą, która odbyła się w naszej szkole był szkolny konkurs na temat zdrowego odżywiania, który odbył się 12 marca 2010 roku. W konkursie wzięło udział 28 osób z klas II TI, II TO/TD/ I TH/ III Lpb    i III Lpa.  Młodzież rozwiązywała testy związane z problematyką prawidłowego odżywiania. Wyniki konkursu przedstawiały się następująco:

 

I miejsce Bajor Monika III Lpb

I miejsce Surowiec Marzena II TO/TD

II miejsce Kulig Alicja III Lpa

II miejsce Guźda Aneta II TO/TD

III miejsce Rożek Krystyna I TH

Wyróżnienie Kowalska Anna III Lpa

Wyróżnienie Biesiadecka Wioletta III Lpb

 

 

Drugim konkursem był miedzy klasowy turniej pod hasłem ? Awantura o zdrowie?, który odbył się 22 marca 2010 roku podczas obchodów I dnia wiosny.  Udział w konkursie wzięły wszystkie klasy ZST Kolbuszowa . Miał on charakter rozrywkowo-naukowy. Uczniom najbardziej podobało się ?zadanie?, w którym należało pogrupować różnego rodzaju produkty spożywcze według schematu: białka, węglowodany, tłuszcze i witaminy.

 

Trzecim z zaplanowanych zadań był apel szkolny na temat zdrowego odżywiania. Odbył się 30 marca 2010 roku. Marzena Surowiec z II TO/TD przygotowała i przeczytała referat na temat roli witamin i soli mineralnych              w żywieniu człowieka. Następnie uczniowie z klas I TO/TH, ITH, IITO/TD,  przy akompaniamencie Mateusza Kowalskiego przygotowali humorystyczne przedstawienie pt.?Marlenko żyj zdrowo?. Marlenka uświadomiła nam po raz kolejny, że lody, słodycze fast-foody, chipsy nie służą naszemu zdrowiu.

Na apelu pan dyrektor wręczył również nagrody książkowe  za udział  w konkursie szkolnym na temat zdrowego odżywiania.

 

Czwartą zaplanowaną imprezą był powiatowy konkurs pod hasłem ?Zdrowie na talerzu?. Konkurs odbył się w dwóch  kategoriach: praca plastyczna (przeznaczona była dla uczniów szkół gimnazjalnych  i ponadgimnazjalnych z terenu powiatu kolbuszowskiego) i prezentacja multimedialna (przeznaczona dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych). Celem przedsięwzięcia było zainteresowanie uczniów tematem zdrowego odżywiania oraz kształtowanie nawyków zdrowego stylu życia. Młodzież wystawiła 31 prac plastycznych i przygotowała 22 prezentacje multimedialne. Po wysłuchaniu i przeglądnięciu prezentacji multimedialnych komisja w składzie:

Przewodniczący - K. Cesarz -  Starostwo Powiatowe w Kolbuszowej

Członek - G. Pełka - v-c. dyr. ZST w Kolbuszowej

Członek - H. Lenart-  higienistka ZST w Kolbuszowej

Członek - B. Nycek - Powiatowa Stacja Sanitarno ? Epidemiologiczna w Kolbuszowej

przyznała następujące miejsca i wyróżnienia:

 

I miejsce Kłos Faustyna, I TH  ZST

I miejsce Kramarz Beata, III Lpb ZST

II miejsce Żądło Sylwia, III Lpa  ZST

II miejsce Rożek Krystyna, I TH ZST

III miejsce Żądło Judyta, I Lp ZST

III miejsce Bańka Bernadeta, II TO/TD ZST

IV miejsce Chmielowiec Kamil, II TM ZST

IV miejsce Bańka Ewa, IV TI ZST

V miejsce Pakos Sylwia, I TH ZST

V miejsce Kaczor Łukasz, I TB ZST

Wyróżnienie Drapała Marzena, I TH ZST

Wyróżnienie Śpiewak Andżelika, III Lpa ZST

Wyróżnienie Kwaśnik Ewelina, I TH ZST

Wyróżnienie Dziuba Patrycja, III Lpb ZST

 

Po obejrzeniu prac plastycznych komisja przyznała następujące miejsca i wyróżnienia:

I miejsce Chmielowiec Kamil, II TM ZST

I miejsce Serafin Diana, II TI ZST

II miejsce Serafin Katarzyna, I TO/TH ZST

II miejsce Surowiec Marzena, II TO/TD ZST

III miejsce Ziętek Klaudia, Gim. nr 1 w Kolbuszowej

III miejsce Sukiennik Marzena, I TŻiGD ZSA-E w Weryni

IV miejsce Starzec Justyna, Gim. nr 1 w Kolbuszowej

IV miejsce Magda Ewelina, III Gim. ZS w Kupnie

V miejsce Kwaśnik Ewelina, I TH ZST

V miejsce Krzych Anna, II Gim. ZS w Kupnie

Wyróżnienie Kłos Faustyna, I TH ZST

Wyróżnienie Panek Karolina, Gim. nr 1 w Kolbuszowej

Wyróżnienie Kośmider Andżelika, Gim. nr 1 w Kolbuszowej

Wyróżnienie Selwa Karolina, III Lpb ZST

Wyróżnienie Guźda Aneta, II TO/TD ZST

 

 

Podsumowaniem naszych działań było zorganizowanie Seminarium Naukowego pod hasłem ? Zdrowie na talerzu? na temat ?Jakość i prozdrowotne cechy żywności?, które odbyło się 20 kwietnia 2010 roku w ZST Kolbuszowa. Temat Seminarium pokrywał się z tematem konkursu powiatowego.

Na początku spotkania dyrektor szkoły Ryszard Zieliński powitał zaproszonych gości oraz uczestników konkursu wraz z opiekunami. Następnie młodzież ZST w Kolbuszowej wystąpiła z humorystyczną scenką rodzajową  na temat odżywiania się. Po występach młodych artystów Beata Kramarz  z klasy III Lpb i Faustyna Kłos z klasy I TH przedstawiły swoje prezentacje multimedialne, które na powiatowym konkursie zajęły I miejsca. Następnie głos zabrali zaproszeni goście. Na temat żywności modyfikowanej genetycznie opowiadał dziekan Zamiejscowego Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego prof. dr hab. Marek Koziorowski. Z kolei głos zabrała pani doktor Jadwiga Krudysz-Starzec- lekarz medycyny w Szpitalu Powiatowym w Kolbuszowej. Mówiła o chorobach związanych ze złymi nawykami żywieniowymi. O jakości produktów żywnościowych na polskim rynku mówił pan dyrektor Sanepidu Henryk Bałamut.

Wśród zaproszonych gości była także pani dyrektor PPP Elżbieta Mikołajczyk, kierownik BOJSu pani Bogusława Bryk, Janina Olszowy, Hanna Lenart-higienistka szkolna, Joanna Kozubal - nauczyciel LO w Kolbuszowej, Elżbieta Wójcik ? pracownik higieny żywności i żywienia w sanepidzie.

Szanowni goście ocenili stoły ze zdrową żywnością przygotowane przez młodzież ZST Kolbuszowa z klas: ITH, ITO/TH, III Lpb, III Lpa. Poziom przygotowanych stołów i potraw był bardzo wysoki w związku z czym nie wyłoniono zwycięzcy. Komisja przyznała egzekwo 4 pierwsze miejsca.  Po ocenie stołów nastąpiła degustacja przygotowanych produktów. Największe wrażenie wywarły swojskie chleby, bułki drożdżowe i ciasteczka a także sery wykonane według starych, lasowiackich receptur.

Na zakończenie seminarium pan dyrektor wraz z zaproszonymi gośćmi wręczyli nagrody osobom nagrodzonym i wyróżnionym w powiatowym konkursie pod hasłem ?Zdrowie na talerzu?.

Uczniowie przygotowali również wystawę książek poświęconą tematyce związanej ze zdrowym stylem życia i naturalną żywnością.

 

Podsumowując nasze działania na rzecz propagowania wśród młodzieży zdrowej żywności i zdrowego stylu życia, możemy stwierdzić że jest to temat, który zawsze wzbudza duże zainteresowanie i emocje wśród uczestników konkursów i imprez szkolnych.

 

Osobami odpowiedzialnymi za organizację i przeprowadzenie wyżej wymienionych konkursów i imprez były panie: Elżbieta Gut i Jolanta Zwolska.